U TK vakcinisano oko 2000 osoba

Vakcinacija prioritetnih kategorija stanovništva na području TK odvija se u skladu s prilivom vakcina i Planom vakcinacije protiv COVID 19 FBiH.  Još nema dovoljno vakcina za masovniju imunizaciju. Astra Zenekinom vakcinom koja je stigla kao donacija Republike Srbije u TK vakcinisano je oko 2 000 osoba, uglavnom medicinskih radnika i štićenika domova za starije. Vakcinacija se nastavlja novim kontigentom Fajzerovih vakcina , a naredne sedmice se očekuje isporuka još 3 420 doza vakcina Astra Zeneka nabavljenih putem COVAX mehanizma.
 
“Covid vakcinom Astra Zeneca u TK do sada je vakcinisanoo 1 266 zdravstvenih radnika, 410 zaposlenika i štićenika domova za starije osobe i 324 osobe starije od 60 godina”, saopšteno je iz Zavoda za javno zdravstvo TK.
Javnim zdravstvenim ustanovama distribuirane su 1524 doze Fajzerove vakcine.  Naredne sedmice se očekuje isporuka još 3 420 doza vakcine Astra Zeneca kojom će se nastaviti vakcinacija prioritetnih grupa. Iako nema dovoljno vakcina za masovniju imunizaciju, data je preporuka da lokalne zajednice pronađu prostor u kojem bi se ona obavljala kako se ne bi zauzimali  bolnički kapaciteti.
Grad Tuzla predlaže da to bude SKPC Mejdan. Mišljenja građanja o vakcinaciji su podijeljena. Prijave za vakcinisanje za sada se odvijaju putem timova porodične medicine, a u toku su i aktivnosti vezane za online prijavljivanje.

Powered by WPeMatico

Pogledaj i ovo

Poznat termin dženaze doktoru Ibrahimu Zukiću

Dženaza doktoru Ibrahimu Zukiću koji je preminuo nako kraće i teške bolesti, biće obavljena sutra. …

Kantonalni derbi u Mejdanu: Sloboda dočekuje Gračanicu

Rukometni klub Sloboda danas je na press-konferenciji najavio utakmicu 24. kola Premijer lige Bosne i …