Srebrenik.NETwork

U susret Božiću: Od 18 sati paljenje badnjaka u Tuzli

U Sabornom hramu Uspenja Presvete Bogorodice u Tuzli u 18:00 sati će biti održano večernje bogosluženje i nalaganje badnjaka, dok je sveta liturgija povodom Božića, sutra u 7:00 sati.

Badnji dan prethodi najradosnijem porodičnom prazniku – Božiću. Prate ga monogobrojni običaji koji ulepšavaju pripeme čovjekove duše za rođenje sina Božjeg. Na Badnji dan se unose badnjak i slama u kuću, priprema posna večera, peče pečenica. U praskozorje, pod udarcima sjekire, jedan se mladi hrast oprašta sa suncem. Siječe se sa tri udarca, tako da padne ka istoku. Badnjak je simbol onog drveta, koje su, prema predanju, pastiri donijeli Josifu i Mariji, da založe vatru i zagriju pećinu u kojoj je rođen Isus.

Danas je uspomena i sjećanje Badnji da na onu vatru koju su pastiri naložili, ne znajući kako se dijete rodilo u hladnoj pećini, stavili su slamu, naložili vatru i mi danas proslavljamo uspomenu na ljubav tih pastira i onih mudraca koji su došli sa Istoka i pratili zvijezdu pa su darovali Hrista s tamjanom i drugim poklonima i ona vatra koju su naložili pastiri da ugriju novorođeno dijete to je taj Badnjak 

i Badnje drvo koje se nalaže” – rekao je Miloš Trišić, paroh tuzlanski.

Upravo taj badnjak u noći nalaže se na vatru koja simbolizuje vatru u Vitlejemskoj pećini ali isto tako simbolizuje i vatru hrišćanske vjere. Najbitnije je u Božić ući čiste duše, izmiriti se sa onima s kojima ste se posvađali, vratiti dugove, ako ste dužni..

Božić je praznik mira jer je Gospod poslao Sina svog na zemlju da se preko njega ljudi izmire sa Bogom, zbog grijeha Adama i Eve bila je narušena zajednica Boga i ljudi. Zato je Božić jest praznik mira, zato se mi mirbožimo. Zato do Božića vraćamo dugove da ne ostanemo nekome dužni, ako smo se s nekim posvađali izmirimo se” – naglasio je paroh tuzlanski…

Pripreme za ovaj praznik počinju 40 dana prije 7. januara, Božićnim postom, koji predstavlja pročišćenje duha i tijela. Božić je praznik cijele porodice i zato se očekuje da ona tokom prazničnih dana bude na okupu, a prati ga veliki spisak narodnih običaja, poput lomljenja pogače.

Sutra je na Božić liturgija u 07 sati dođite svi uz epidemiološke mjere koje su propisane da proslavimo zajedno. Božić je prvenstveno u Hramu ovdje, a sve poslije su lijepi običaji koje treba da čuvamo i dijelimo radost sa svima. paljenje Badnjaka večeras će biti od 18 sati u Hramu presvete bogorodice u Tuzli” – istakao je Trišić.

I dok se u domovima pali svijeća, kao simbol Hristove svjetlosti koju je donio svijetu, ove su večeri sokaci i ulice pusti. Ne ide se u goste, niti se išta uzima od drugih. Praznuje se u porodici, a svi običaji upućuju na ljubav, praštanje i težnju da se sve zavade prekinu.

RTV Slon

Objava U susret Božiću: Od 18 sati paljenje badnjaka u Tuzli pojavila se prvi puta na Radio Srebrenik.

Powered by www.Srebrenik.net

Exit mobile version