U Srebreniku održani mirni protesti- nekoliko stotina građana pridružilo se protestnoj šetnji

protesti Srebrenik 25.02 066

Nekoliko stotina građana Srebrenika danas je izašlo na proteste koje je organizovala neformalna frupa građana “Srebrenik je naš”. Nakon okupljanja na gradskom trgu, “naoružani” pištaljkama i transparentima na kojima su izrazili svoje zahtjeve i nezadovoljstvo nagomilanim problemima, protestanti su krenuli u mirnu šetnju ulicama grada. zastali su u blizini bivših firmi “Interplet” i “Sinex”, podsjećajući na, kako su naveli, privatizacijsko uništavanje tih firmi.

protesti Srebrenik 25.02 070

Šetnju su nastavili do zgrade općine Srebrenik, gdje ih je dočekao općinski načelnik Sanel Buljubašić. Ispred okupljenih grašana obratio se Fadil Duranović koji je rekao da je načelnik ispunio njihove dosadašnje zahtjeve, uz napomenu da su na spiskovima zaposlenih u proteklih pet godina, koji su im po zahtjevu i dostavljeni, namjerno  izostavljeni neki uposlenici, te je zatraženo kažnjavanje rukovodilaca tih ustanova i preduzeća, ne navodeći o kojim firmama je riječ. Takođe, iznesen je i zahtjev za novu sistematizaciju radnih mjesta, te smjenu šefova svih općinskih službi, gdje, kako je naveo Duranović, postoji najviše problema.

protesti Srebrenik 25.02 075

Obrativši se prisutnim građanima, načelnik Sanel Buljubašić je zahvalio na demokratskom rješavanju ključnih pitanja, te naveo da je u stalnom kontaktu s odabranim predstavnicima grupe “Srebrenik je naš”, te u i me svih građana općine Srebrenik, da i dalji protesti budu u demokratskom duhu, kao i da će, u okviru svojih nadležnosti i dalje biti na raspolaganju za rješavanje svih problema u zakonskim okvirima, za šta je nagrađen aplauzom. Protestanti su se, nakon toga , uputili prema zgradama općinskih službi gdje su iznijeli svoje nezadovoljstvo radom službi i ponovili svoje zahtjeve. Prisutnima se obratio i Aldin Širanović, vođa neformalne grupe “Udarr” iz Tuzle, koji je naveo da je dvadesetak članova ove grupe došlo da pruži podršku u mirnim demonstracijama svim nezadovoljnim građanima. Naveo je da niko ne želi incidente, ali da žele ukazati na sve nepravilnosti i probleme s kojima se suočava društvo danas.

protesti Srebrenik 25.02 054

Nakon toga demonstranti su se razišli. Protesti su protekli potpuno mirno.

protesti Srebrenik 25.02 048

protesti Srebrenik 25.02 055

protesti Srebrenik 25.02 065

protesti Srebrenik 25.02 058

protesti Srebrenik 25.02 036

 (radiosrebrenik.ba)

Pogledaj i ovo

Gromeks - Teravija 2 - Zgrada Srebrenik

Kako ne dobiti stan u Srebreniku – Intervju

O problemima sa vlasništvom nad stanovima nakon stečaja firme Gromeks pisali smo prije godinu i …

Ulice Srebrenika 2023

Prijedlog novih ulica u Srebreniku

Ulice u Srebreniku dobivaju imena. Od 01.11.2023. godine u toku je javna rasprava o nacrtu …

Komentariši