Srebrenik.NET / Aktuelno / U Srebreniku obilježena Nova hidžretska 1439. godina

U Srebreniku obilježena Nova hidžretska 1439. godina

Sinoć nakon akšam-namaza prigodnim programom, uz učenje dova i ilahija, te predavanjima u skoro svim džamijama u Srebreniku na svečan način je obilježena Nova 1434. hidžretska godina. I najmlađi su osjetili ljepotu nove hidžretske godine primajući novogodišnje paketiće. U većini džemata na području Medžlisa podijeljeni su novogodišnji paketići. U nekim od džemata upriličen je i vatromet.


U džematu Špionica vjernici su nakon svečanog obilježavanja, koje je priređeno u džamiji, imali priliku uživati i u vatrometu koji je priređen povodom dočeka Nove hidžretske godine na platou ispred džamije.
Glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Srebrenik Refik-ef. Hodžić u sinošnjem vazu u džematu Špionica kazao je da je Nova 1439. hidžretska godina u Srebreniku, svečano obilježena u mnogim džamijama, te najavio centralnu svečanost povodom hidžretske godine te hatma dove u džematu Špionica u subotu 23.09.2017. godine.
U svom obraćanju prisutnima on je ukazao na važnost poruke Nove hidžretske godine ali i same Hidžre, preseljenja Poslanika Muhammeda iz Mekke u Medinu. Hidžretska nova godina se računa od Hidžre, preseljenja poslanika Muhammeda i prvih muslimana iz Mekke u Medinu, što se dogodilo 622. godine po gregorijanskom kalendaru.


On je ukazao na važnost individualne hidžre, da svako sebi kaže da treba da ostavi loše i da radi dobro, jer hidžra je ostaviti loše.
Svečano je bilo i u centralnoj srebreničkoj džamiji gdje je na važnost ovog događaja ukazao imam ovog džemata Emir-ef. Brašnjić, u džematu Ježinac gdje je o hidžri govorio Omer-ef. Majstorović, u džematu Tutnjevac gdje su podijeljeni novogodišnji paketići najmlađima.
Također, svečano je bilo i u džematu Brda, gdje je, kako ističe imam džemata Sead-ef. Hodžić, uz prigodan program i vazu-nasihat kojeg je održao hfz. Esmir-ef. Selimović, obradovano preko šezdeset polaznika mektepske nastave novogodišnjim paketićima.
Udruženje Prosvjetitelj Srebrenik je povodom Nove hidžretske godine obezbijedilo 170 paketića za polaznike mektepske nastave u džematima Špionica, Rapatnica, Brezik i Tutnjevac.