U Sarajevu u subotu obilježavanje Evropskog dana doniranja organa

Udruženje Donorska mreža BiH i Udruženje dijaliziranih i transplantiranih pacijenata FBiH, povodom Evropskog mjeseca doniranja organa i Evropskog dana doniranja, organizuju Okrugli sto “Etički i religijski aspekti doniranja organa” u Domu mladih, Skenderija, Sarajevo, u  subotu, 10.10.2020.godine, sa početkom u 11:30 sati.

Okrugli sto je centralni događaj cjelomjesečnih aktivnosti ukazivanja značaja na važnost doniranja organa i težak položaj pacijenata u BiH koji čekaju transplantacije.

Svoje učešće na okruglom stolu do sada su potvrdili:

prof.dr. Halima Resić,

prof.dr. Senaid Trnačević,

prof.dr. fra Velimir Valjan,

doc.dr. Orhan Jašić te gospodin Tomislav Žuljević iz Udruženja dijaliziranih i transplantiranih pacijenata FBiH,

dr sci Nermina Rizvanović,

mr Meho ef. Šljivo,

prof. Dr. Darko Đogo.

Teme u fokusu diskusije su: Etički i religijski aspekti doniranja organa, presađivanje organa u kontekstu integrativne bioetike, transplantacija bubrega u Bosni i Hercegovini i djelovanje Donorske mreže u BiH.

Građani će moći potpisati donorske kartice i informisati se o važnosti doniranja organa na info pultu koji će biti postavljen na otvorenom, ispred Doma mladih.

The post U Sarajevu u subotu obilježavanje Evropskog dana doniranja organa appeared first on Kameleon M&M.

Powered by www.Srebrenik.net

Pogledaj i ovo

Greškom vozačice: Automobil završio u koritu rijeke Jale

U Tuzlanskom naselju Slavinovići u nedjelju  u popodnevnim satima, automobil je završio u koritu rijeke Jale. Kako nezvanično saznaje Faktor.ba, neoprezna vozačica ostavila je automobil u brzini te je on završio u koritu rijeke. U ovoj nesreći nije bilo povrijeđenih, a na automobilu je pričinjena materijalna šteta. U ljetnom periodu vodostaj Jale je veoma nizak, […]

Tuzlanska inovatorica osvaja Ameriku: BiH i porodicu nosim u srcu gdje god pođem

Anela Arifi po završetku srednjoškolskog obrazovanja u Tuzli, odlučuje napraviti veliki korak za jednu mladu osobu, napustiti svoj topli dom i započeti život na drugom kontinentu. Njeno znanje, talenat su nagradili i prepoznali na “Google Science Fair” naučnoj Olimpijadi gdje je proglašena jednom od najperspektivnijih naučnica u svijetu, mlađih od 18 godina. Govornica je bila […]