U prvih sedam mjeseci uplaćeno 935 miliona KM indirektnih poreza više u odnosu na prošlu godinu

Prihodi od indirektnih poreza u periodu januar-juli 2022. godine iznosili su pet milijardi i 530 miliona KM i veći su za 935 miliona KM ili 20,35 posto u odnosu na isti period prošle godine.

Uprava za indirektno oporezivanje je u istom periodu privredi vratila milijardu i 180 miliona KM, što je za 344 miliona KM više u odnosu na isti period prošle godine.

Također, iz UIO su saopćili da je neto prikupljeni prihod raspoređen na državu, entitete i Brčko distrikt iznosio četiri milijarde i 350 miliona KM, te je za 591 milion KM veću u odnosu na isti period 2021. godine.

U mjesecu julu je prikupljeno 827 miliona KM indirektnih poreza, što je za 87 miliona KM više u odnosu na julu 2021. godinu.

Za finansiranje državnih institucija u periodu januar-juil 2022. godine raspoređen je iznos od 496 miliona KM. Višak prihoda završio je kod entiteta i Brčko distrikta. Federaciji BiH rapoređeno je dvije milijarde i 371 milion KM, Republici Srpskoj milijarda i 311 miliona KM, a Distriktu Brčko 133 miliona KM.

Osim ovih prihoda, po osnovu posebne putarine za izgradnju autoputeva i izgradnju i rekonstrukciju drugih puteva, Federacija BiH je dobila dodatnih 119 miliona KM, Republika Srpska 79 miliona KM, a Distrikt Brčko 4 miliona KM.

Objava U prvih sedam mjeseci uplaćeno 935 miliona KM indirektnih poreza više u odnosu na prošlu godinu pojavila se prvi puta na Radio Srebrenik.

Powered by WPeMatico

Pogledaj i ovo

Hoće li Rusija blokirati produženje mandata EUFOR-a i šta će to značiti za BiH?

Kako se približava novembar kada bi Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija (UN) trebalo odlučiti o produženju …

Suša se odrazila na mnoge poljoprivredne kulture, diskutabilna količina uroda

Predsjednik Udruženja poljoprivrednika Federacije BiH Nedžad Bićo izjavio je Feni da je suša  izazvala ogromnu …