U poplavama u Pakistanu život izgubilo oko 1.500 ljudi

Katastrofalno stanje u poplavljenim područjima na sjeveru Pakistana poprima sve veće dimenzije. Prema zvaničnim navodima, do sada je u poplavama život izgubilo oko 1.500 ljudi. Humanitarne organizacije upozoravaju da bi region mogle zahvatiti zarazne bolesti.

U sjeverozapadnom dijelu Pakistana, iznad grada Nowshere neprestano kruže helikopteri. To je trenutno jedina mogućnost da se dođe do ovog grada koji je još uvijek velikim dijelom poplavljen. Brojne kuće su potopljene,a vodena masa je odnijela i nekoliko mostova. Mnogima je egzistencija u potpunosti uništena, priča Tariq Sheikh, jedan od stanovnika.  ”Ovdje je nekada bila tržnica gdje sam imao svoj štand. U tri prostorije imao sam robu u vrijednosti od 300 hiljada rupija. Sada je sve uništeno.”

Samo prolaze i ne pružaju pomoć

300 hiljada pakistanskih rupija je oko 2.700 eura što predstavlja cijelo bogatsvo u ovoj siromašnoj oblasti. Stotine hiljada Pakistanaca su slično kao i Tariq Sheikh izgubili svu imovinu. Zvanični podaci govore da je poplavama direktno pogođeno više od milion stanovnika. Desetine hiljada, procjenjuje ured Ujednijnenih nacija u Pakistanu, još uvijek čekaju pomoć provodeći vrijeme na krovovima svojih kuća. Pomoć pristiže sporo. Većina telefonskih veza je pokidana, struje nema već nekoliko dana. Čak je i milionski grad Pešavar odsječen od spoljnjeg svijeta. Mnogi Pakistanci cinično komentiraju trenutno stanje: „Samo prolaze i ne pružaju pomoć. Posmatraju ljude i uživaju u prizoru.”

Pakistanska armija je, u poplavama ugroženo područje, poslala 30 hiljada vojnika. Jedan general je rekao kako su vojnici helikopterima i čamcima pomoć pružili tamo gdje je najpotrebnija i da su evakuirali hiljade ljudi koji su na pomoć čekali na krovovima kuća. Ipak pomoć nije stigla svuda, što potvrđuje i trgovac Tariq Sheikh iz grada Nowshere. ”Do sada niko nije pitao kako nam je. Nijedan oficir niti političar nije bio ovdje. Pri tome nam je potrebna pitka voda, čak i hrana počinje nedostajati.” Ljekari su istovremeno upozorili da postoji opasnost od izbijanja bolesti, poput dijareje, groznice i kožnih oboljenja, uključujući čak i koleru u nekim oblastima.

(TIP.ba)

Pogledaj i ovo

JU BKC u Tuzli ovih dana obilježava godišnjicu smrti književnika i vajara Nedžada Ibrišimovića

Sama činjenica da je BKC odlučio ovu godišnjicu obilježiti i pozorišnom predstavom u vlastitoj produkciji, …

Online muzej mobilnih telefona – pogled na razvoj „uređaja bez koga se ne može“

Novi online muzej posvećen historiji mobilnog telefona trebalo bi da se pojavi u novembru i …

Komentariši