U maju se očekuje intenziviranje procesa imunizacije u FBiH

Voditelj Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo FBiH Sanjin Musa na konferenciji povodom Evropske sedmice imunizacije 2021. govorio je o trenutnom procesu vakcinacije u FBiH te je najavio dolazak većeg broja vakcina u narednom periodu.

Musa je kazao da su u FBiH do sada 48.464 osobe dobile dozu vakcine protiv koronavirusa, a da je ukupno do sada zaprimljeno 70.690 vakcina različitih proizvođača i platformi.

“Prema informacijama koje smo dobili od Ministarstva civilnih poslova BiH, očekujemo da se već u prvim sedmicama maja intenzivira proces imunizacije, odnosno isporuke cjepiva koje očekujemo putem dva mehanizma, Covax-a i zajedničke nabavke Evropske unije, tako da će se kroz naredni mjesec ovaj proces intenzivirati”, izjavio je Musa.

Kazao je da, kada je riječ o koronavirusu djeca na svu sreću imaju nizak rizik od komplikacija. Nažalost, oni trpe druge posljedice, kako je naglasio, a jedna od njih jeste provođenje rutinskog programa imunizacije.

U 2020. godini podaci govore da su ostvareni obuhvati za 30 do 40 posto niži od ciljnih vrijednosti.

“To je činjenica koja nas sve treba zabrinuti. Cilj nam je u periodu koji je pred nama intenziviranje redovitog programa imunizacije kako bi se nadoknadili propusti, odnosno niži obuhvati imunizacije. Želimo da ohrabrimo kako padijatre, zdravstvene ustanove, pedijatrijske službe, da urade pregled kartona, i vide gdje su propuštene imunizacije i pozovu roditelje da se jave svojom pedijatrijskim službama kako bi nadoknadili propuštenu vakcinaciju”, rekao je Musa.

Objava U maju se očekuje intenziviranje procesa imunizacije u FBiH pojavila se prvi puta na Radio Srebrenik.

Powered by WPeMatico

Pogledaj i ovo

Uhapsene tri osobe: Za dvije godine iz bankomata u BiH ukrali 159.000 KM

Policijski službenici PU Doboj, zajedno sa policijskim službenicima MUP-a RS i Federalnog MUP-a, na području …

Počinje izgradnja restorana na lokalitetu budućeg sportsko-rekreativnog centra na Majevici

Danas je u prostorijama Turističke zajednice Srebrenik upriličeno potpisivanje ugovora o izgradnji poslovno-ugostiteljskog objekta – …