U Lukavcu je danas svečano otvoren Naučno-istraživački kamp za mlade-NIK II

Preko 60 mladih, odnosno, studenata i naprednih učenika iz cijele BiH uzelo je učešće na Drugom naučno-istraživačkom kampu  koji će se u narednih pet dana održavati u hotelu “Hajdučke vode” u Tesliću.
Svečano otvaranje kampa upriličeno je danas u Lukavcu, a mladi će imati priliku da vrše istraživanja iz pet naučnih oblasti zajedno sa profesorima nekoliko univerziteta u BiH.
Prema riječima Izena Hajdarevića, voditelja kampa, cilj je zajednička saradnja mladih, širenje tolerancije i druženje.
Izen Hajdarević, voditelj kampa-Nakon tih pet dana oni će imati par mjeseci vremena da napišu rad na osnovu istraživanja, a u jesen ćemo imati završnu konferenciju projekta gdje će mladi imati priliku vidjeti rezultat svog rada, odnosno, uradit ćemo jednu publikaciju radova i objaviti ih. Kamp će ujedno bit i prva prilika mladimada pišu svoje naučno-istraživačke radove , da se druže, da šire toleranciju, prijateljstvo, saradnju i razumijevanje, ističe Hajdarević.
Nosilac projekta je Asocijacija “Zelene staze-Green tour” iz Tuzle u partnerstvu sa univerzitetima i fakultetima u Tuzli, Travniku i Bihaću, te drugim nevladinim organizacijama, a projekat je finansijski podržan od strane Ambasade SAD-a u BiH.
Boško Nikolić iz NVO “EKO-Leonardo”, Priboj-Kamp je koncipiran tako da mladim ljudima i studentima, kao i srednjoškolcima prenesemo stečena znanja, a taj naučno-istraživački rad oni će moći da ukomponuju u svoj CV za budući angažman u struci. Mladi su zainteresovani, a mi se nadamo da ovo nije jedina priča u ovoj godini i da ćemo u ubudućnosti imati i međunarodne kampove, kazao je Boško Nikolić iz NVO “EKO-Leonardo”, Priboj.
Na svečanom otvaranju bio je prisutan i općinski načelnik, Edin Delić, koji je istakao važnost ovog projekta za mlade studente i srednjoškolce.
Edin Delić, načelnik Općine Lukavac-Dio mladih sa naše općine učestvuje, a radi se o kampu međuetničke saradnje koji je i prilika za naše mlade da, osimpribližavanja u tom smislu, rade i na zajednički rade na naučnim istraživanjima koji će biti referent u njihovoj daljoj biografiji i da se približe jednoj velikoj NIK zajednici. Radi se o mladima koji su budući lideri promjena u našem društvu i od kojih očekujemo da donesu istinske vrijednosti u živote građana BiH, kazao je načelnik Delić.

Srebrenik.NETwork

Pogledaj i ovo

Gromeks - Teravija 2 - Zgrada Srebrenik

Kako ne dobiti stan u Srebreniku – Intervju

O problemima sa vlasništvom nad stanovima nakon stečaja firme Gromeks pisali smo prije godinu i …

Ulice Srebrenika 2023

Prijedlog novih ulica u Srebreniku

Ulice u Srebreniku dobivaju imena. Od 01.11.2023. godine u toku je javna rasprava o nacrtu …