U Hrvatskoj se srušio vojni avion MiG 21, jedan od pilota je pronađen

Prema informacijama medija u Hrvatskoj kod Daruvara se srušio avion hrvatskog ratnog zrakoplovstva MiG 21. Neslužbeno, pad je izazvao kvar motora.

Kako prenosi Jutarnji list tu informaciju im je potvrdilo i ministarstvo odbrane Hrvatske. S jednim pilotom je uspostavljen kontakt i čini se da se uspješno katapultirao. U toku je potraga za drugim pilotom.

“Avion Hrvatskog ratnog zrakoplovstva MIG-21 tokom planske obučne aktivnosti u utorak 6. decembra 2022. godine prije 14,00 sati srušio se na području kod Slatine u Virovitičko-podravskoj županiji. Poduzete su sve mjere i radnje u cilju pronalaska i spašavanja posade”, stoji u saopćenju hrvatskog ministarstvo odbrane.

Prema mjestu pada otišao je i helikopter Hrvatske vojske. Očekuje se da će se ubrzo u potragu uključiti i policija te HGSS. Na mjesto pada MiG-a uputili su se hrvatski ministar odbrane Mario Banožić i načelnik Glavnog štaba Oružanih snaga Hrvatske Robert Hranj.

Datei:MiG-21 Lancer C cropped.jpg – Wikipedia

Poznati hrvatski vojni pilot Ivan Selak je za Index komentarisao pad aviona i kazao kako se vjerovatno desio neki tehnički problem.

“Sigurno je da sada slijedi istraga. Saznao sam da su se oba pilota katapultirala. Pretpostavljam da se dogodio neki tehnički problem. Ali svašta je moguće, primjerice da ptica uleti u motor. Prema onome što ja znam je da su oba pilota iskočila”, rekao je Selak.

Avion MiG-21 je borbeni avion dizajniran šezdesetih godina u Sovjetskom Savezu. Ukupno je proizvedeno više od 11 hiljada primjeraka, a koristile su ga zračne snage mnogih zemalja širom svijeta.

U Hrvatskoj je u službi bilo sedam aviona MiG-21, a planirano je da ih 2024. godine u potpunosti zamijene avioni francuske proizvodnje Rafale F3-R.

The post U Hrvatskoj se srušio vojni avion MiG 21, jedan od pilota je pronađen appeared first on Kameleon M&M.

Powered by www.Srebrenik.net

Pogledaj i ovo

Press OFK Gradina – Predstavljen novi dres povodom 70. godišnjice kluba i idejno rješenje Zapadne tribine

Predstavnici OFK Gradina Srebrenik danas su upriličili prvu ovogodišnju press konferenciju, a povodom prozivke igrača …

SDBiH Lukavac traži smjenu predsjednika Bijedića i raskid koalicije sa SDA

Nakon održane  sjednice proširenog predsjedništva Gradske organizacije SDBiH Lukavac vijećnici u GV Lukavac, gradonačelnik Lukavca i zastupnik u Skupštini TK iz reda Socijaldeokrata BiH uputili su zahtjev organima stranke za smjenu predsjednika Envera Bijedića, raskid koalicije sa SDA i hitno održavanje vanrednog Kongresa.   Njihovo saopštenje prenosimo u cjelosti: ˝Nakon gotovo više od pola godine […]