U Gradačcu dogovorena podrška organskoj proizvodnji na TK

U Gradačcu je otvoren 11. sajam organskih proizvođača “Eko-etno BiH”. Ovogodišnja dvodnevna sajamska manifestacija, koja se održava u specifičnim okolnostima zbog pandemije korona virusa, je još jedna prilika za promociju organske proizvodnje u Bosni i Hercegovini. Pored izložbenog dijela i ove godine na sajmu će biti održana edukativna predavanja.

Savez udruženja “Mreža žena – Veliko srce u BiH” Gradačac, i ove godine je organizator “Eko-Etno” BiH sajma u Gradačcu koji promoviše organsku proizvodnju a usmjeren je i na očuvanje zanatskih aktivnosti BiH.

– Ova manifestacija je i edukativnog karaktera. Naš srednjoškolski centar učestvuje u radu sajma sa svojim proizvodima – ističe Almasa Huskić, predsjednica Mreže žena Veliko srce BiH.

Ove godine sajam, na sajmu „Eko-Etno“, zbog pandemije, se predstavljaju samo izlagači iz BiH, a sajam od osnivanja podržava i lokalna zajednica.

– Vjerujem da će ovakav način promocije doprinijeti da položaj organskih proizvođača i inače organska proizvodnja u BiH zaživi u punom smislu. – dodaje Edis Dervišagić, gradonačelnik Gradačca.

Ministarstvo trgovine, turizma i saobraćaja TK, također je prepoznalo važnost “Eko-Etno“ sajma te će prema Vladi TK uputiti prijedlog da uđe u program manifestacija od značaja za TK.

– Ova manifestacija u svakom slučaju će promovisati naše domaće proizvođače i našu turističku ponudu koja mora biti u simbiozi sa proizvođačima zdrave hrane – napominje Hamza Bešić, ministar trgovine, turizma i saobraćaja TK.

Vahidin Smajlović, ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva TK kaže da će uskoro biti održan i sastanak sa proizvođačima organske hrane na TK, na kojem će biti razgovarano o načinima na koji ova proizvodnja može biti unaprjeđena.

– I da vidimo, obzirom da je u fazi izrada Programa novčane podrške za 2021. godinu način na koji možemo pomoći proizvođačima zdrave organske hrane, jer je to nešto što ima trebd porasta – dodaje Smajlović.

Svoje proizvode tokom dva dana trajanja sajma predstavit će organski proizvođači i prerađivači voća i povrća, ljekovitog i začinskog bilja, meda i pčelinjih proizvoda. Posjetioci će moći vidjeti proizvode uzgojene i prerađene na tradicionalnan način u našoj zemlji a bit će održano i nekoliko stručnih edukacija.

Powered by www.Srebrenik.net

Pogledaj i ovo

Ulice Srebrenika 2023

Prijedlog novih ulica u Srebreniku

Ulice u Srebreniku dobivaju imena. Od 01.11.2023. godine u toku je javna rasprava o nacrtu …

Servisne informacije za 12.10.2023.

PU SREBRENIK – protekla 24 sata na području Srebrenika bila su potpuno mirna, po pitanju krivičnih djelqa i narušavanja javnog reda i mira. Dogodila se jedna saobraćajnha nezgoda bez povrijeđenih lica. HITNA SLUŽBA – u Službi hitne medicinske pomoći Doma zdravlja Srebrenik obavljena su 62 pregleda. Jedan pacijent je prevezen u UKC Tuzla na dalje pretrage, ostali […]