Srebrenik.NET / Aktuelno / U Gornjem Srebreniku svečano otkriven spomenik stradalim Jevrejima u toku II svjetskog rata

U Gornjem Srebreniku svečano otkriven spomenik stradalim Jevrejima u toku II svjetskog rata

Fahrudin Salihbašić, predsjednik Udruženja antifašista i boraca NOR-a Srebrenik, Esad Dedić, šef kabineta načelnika Općine Srebrenik i Zlatko Dukić, predsjednik UABNOR-a Tuzlanskog kantona danas su u blizini stadiona Bukovik na planini Majevici svečano otkrili spomenik stradalim Jevrejima u toku II svjetskog rata.

Svečanosti su prisustvovali predstavnici Općine Srebrenik i brojnih boračkih udruženja iz BiH i susjedne Hrvatske. Kako je istakao Salihbašić, pripadnici 13. SS handžar divizije i ustaške milicije na tom mjestu su 22. aprila 1944. godine pobili sve civile, žene, starce i djecu jevrejske nacije koji su bili razmješteni po domaćinstvima preobučeni u muslimansku nošnju. Od 20 civila zaklano je njih 19, a jednu djevojku su na njenu molbu ubili iz pištolja. Na ovo mjesto su dovedena i dva zarobljena partizana, ali su oni pokušali pobjeći, pa kada su ih pripadnici 13. SS handžar divizije stigli, bili su sasječeni bajonetom.

Spomen-obilježje je izgradilo Udurženje antifašista i boraca NOR-a Sreberenik, u znak trajnog sjećanja na nevino stradale civile jevrejske nacije iz ovog kraja. U njegovu izgradnju, prema riječima Salihbašića, uloženo je 1.500 maraka, a sredstva su osigurali Općina Srebrenik i pojedini donatori. Delegacije lokalnih vlasti i brojnih antifašisitčkih udruženja iz BiH i Hrvatske polaganjem vijenaca na novootkriveno spomen-obilježje odale su dužnu počast stradalim civilima.

Pojedincima i predstavnicima privrednih kolektiva i inistitucija koji su pomogli izgradnju spomenika ururčena su priznanja i zahvlanice.

The post U Gornjem Srebreniku svečano otkriven spomenik stradalim Jevrejima u toku II svjetskog rata appeared first on Radio Srebrenik.

Powered by WPeMatico