U FBiH preporučena treća doza vakcine starijima od 12 godina sa oslabljenim imunitetom

Stručno savjetodavno tijelo za imunizaciju (SST) Zavoda za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine preporučilo je davanje treće doze vakcine protiv koronavirusa za sve osobe iznad 12 godina koje imaju ozbiljno oslabljen imunitet.

U ovom trenutku SST za imunizaciju smatra da je prioritet osigurati kontinuiran i ubrzan proces vakcinacije i vakcinaciju prema preporučenom rasporedu doza još uvijek nevakcinisanih osoba.

“SST za imunizaciju preporučuje da se treća doza cjepiva protiv COVID-19 ponudi osobama starijim od 12 godina sa ozbiljnom imunosupresijom (osobe sa primarnom ili stečenom imunodeficijencijom, osobama na imunosupresivnoj ili imunomodulatornoj terapiji, osobama koje primaju visoke doze steroida)”, rekao je Goran Čerkez iz Ministarstva zdravstva FBiH.

Iz SST za imunizaciju su kazali da je prilikom imunizovanja booster vakcinom potrebno uključiti mišljenje specijaliste o vremenu aplikacije (uzeti u obzir minimalnu imunosupresiju), a najmanje vremensko razdoblje za aplikaciju iste je dva mjeseca nakon druge doze.

Za osobe starije od 18 godina sa ozbiljnom imunosupresijom, SST za imunizaciju preporučuje da se za treću dozu preferira mRNK-a (Pfizer, Moderna) vakcina, uz mogućnost za aplikaciju vektorske (Sputnik V, AstraZeneca) ili inaktivirane (Sinopharm, SinoVac) vakcine kod onih osoba koje su prethodno primile ove vakcine”, rekao je Čerkez.

Za osobe između 12 i 17 godina sa ozbiljnom imunospresijom preporučuje se samo mRNK vakcina što su Pfizer i Moderna.

Izvor: Klix.ba

The post U FBiH preporučena treća doza vakcine starijima od 12 godina sa oslabljenim imunitetom appeared first on Kameleon M&M.

Powered by WPeMatico

Pogledaj i ovo

Tužioci zatražili formiranje predmeta protiv Milorada Dodika

U Tužilaštvu Bosne i Hercegovine zatraženo je hitno formiranje predmeta zbog medijskih istupa člana Predsjedništva …

Domaćinstva u regionu godišnje bace više od 1,8 miliona tona hrane

Pod sloganom “Naše akcije su naša budućnost – bolja proizvodnja, bolja ishrana, bolje okruženje i …