U BiH alarmantan problem djece ulice

U BiH je alarmantno izražen problem djece ulice, gdje se odvija i zloupotreba djece u prosjačenju i razne eksploatacije djece, a veoma često i trgovina djecom te je potrebno utvrditi efikasne pravce djelovanja na suzbijanju ovog problema – poručeno je na konferenciji “Djeca ulice – Strategije izlaska” koja je organizirana danas u Sarajevu u povodu 18. oktobra, Evropskog dana borbe protiv trgovine ljudima.

Učesnici razmatraju različite pravce koji su na nivou lokalnih zajednica, kantona, općina, gradova u BiH zaživjeli u pokušaju da se spriječi uloga djece u prosjačenju i da se zaštite djeca koja žive i rade na ulici.

Direktorica Fondacije “Lara” Radmila Žigić kazala je Feni da je cilj skupa da se zajedničkim diskusijama i razmjenom iskustava i dobrih praksi kreiraju strategije i aktivnosti za efikasnije zaustavljenje i suzbijanje trgovine djecom.

Žigić smatra da institucije u BiH u ovom problemu veoma rijetko prepoznaju trgovinu djecom što je ključni problem, izostaju i istrage i krivično gonjenje počinilaca i efikasno suzbijanje zloutrebe djece na ulici i prilikom prosjačenja.

– Cilj nam je da vidimo strategije izlaska, te šta je to što treba uraditi da bi se povećala osjetljivost policije, tužilaštva, sudova, da posmatraju drugačije ovaj problem. Treba da vidimo šta je ono što je u socijalnoj zaštiti, što može uraditi nevladinih sektor, mediji, da bi problem djece ulice smanjili, a u cilju da bi na našim ulicama imali što manje djece koja prose – istaknula je Žigić.

Navodi da je ključni problem to što u BiH ne postoji uvezana mreža podataka o djeci koja su na ulici i prose.

– Jedna od mjera koje bi trebalo poduzeti je formiranje jedinstvene baze podatka i o osobama koje su zatečene u prošnji. Veoma često iste osobe koje prose mijenjaju mjesto, te stoga kad bi objedinili podatke znali bi gdje je to socijalni problem i siromaštvo porodice, a gdje je to organizirano prosjačenje i razne ekspolatacije – posjanila je.

Učesnici konferencije su predstavnici vladinog i nevladinog sektora u BiH, čije zakonske nadležnosti i angažman doprinose umanjenju rizika i sprečavanju trgovine djecom.

Organizatori su Mreža bosanskohercegovačkih nevladinih organizacija protiv trgovine ljudima “Ring” i Fondacija “Lara” iz Bijeljine. Konferencija je organizirana u partnerstvu s Odsjekom za borbu protiv trgovine ljudima Ministarstva sigurnosti BiH s ciljem da se poveća društvena osjetljivost na sve rizike trgovine djecom u BiH od kojih su najizraženiji zloupotreba djece u prosjačenju i dječiji rad na ulici, prenosi FENA.

The post U BiH alarmantan problem djece ulice appeared first on Radio Srebrenik.

Powered by WPeMatico

Pogledaj i ovo

Ministar zdravstva TK posjetio Dom zdravlja Srebrenik

Ministar zdravstva Tuzlanskog kantona Božo Jurić posjetio je Dom zdravlja u Srebreniku gdje je s …

Obilježen mjesec knjige u Srebreniku

U povodu obilježavanja oktobra – Mjeseca knjige učenici I osnovne škole u Srebreniku zajedno sa …