U 2018. BiH napustilo 5.600 stanovnika

Od početka ove godine Bosnu i Hercgovinu je napustilo blizu 5.600 građana.- U tome prednjači područje Posavine, odakle se u prva četiri mjeseca ove godine odselilo stotinjak kompletnih porodica, među kojima su i mladi bračni parovi sa djecom - kazala nam je Zukić-Komarica.

Na odlazak „trbuhom za kruhom“ građani se uglavnom opredjeljuju zbog teške ekonomske situacije, besperspektivnosti i nepoštivanja njihovih elementarnih ljudskih prava.

- Strašno je da masovno odlaze i kompletne porodice. Neke ljude čak ni radni odnos ne sprječava da odu - poručila je Zukić-Komarica. Kao primjer navela je jednu ženu koja je u inostranstvo prvobitno otišla da radi kao medicinska sestra, ali se skoro vratila po djecu i supruga.

- U jednom selu u Modriči svaka druga kuća je zaključana. To je zaista tužno - dodala je Zukić-Komarica.

Prema podacima Unije za održivi povratak i integracije, bh. građani najviše odlaze u Njemačku, potom u Austriju, Švedsku, Norvešku, SAD, Holandiju, Australiju i Švicarsku. - Nedavno smo završili jedno veliko istraživanje u 27 gradova koje je trajalo dva mjeseca, u okviru kojeg smo sa 54 volontera obišli 1.051 socijalno ugroženu porodicu.

Prikupili smo kompletne podatke i socijalnu kartu tih ljudi za koje trebamo u narednom periodu osigurati pomoć. Radi se o ljudima koji žive na granici siromaštva, a među njima je i dosta mladih bračnih parova - govori Zukić-Komarica. Prema njenim riječima, da bi se ovaj problem riješio država mora iznaći načina da pomogne svakoj lokalnoj zajednici, a to je jedino moguće sa jasnom, ozbiljnom i transparentnom strategijom koju moraju izraditi i usaglasiti organi vlasti na svim nivoima.

Podsjetimo, od sredine 2013. pa do kraja 2017. godine BiH je napustio 151.101 stanovnik, od čega se iz FBiH iselilo 68.068, iz RS-a 68.278, a iz Distrikta Brčko 14.755 osoba. U tom periodu najviše građana odselilo se iz Unsko-sanskog kantona (18.110), zatim Tuzlanskog kantona (8.252), te Livanjskog kantona (7.053), dok je najbolja situacija u Bosansko-podrinjskom kantonu, koji je od jula 2013. godine ostao bez 623 stanovnika. Samo u toku 2017. godine našu zemlju napustilo je 35.377 osoba, od čega FBiH 18.564, RS 13.313, a Brčko Distrikt 3.500.

(vijesti.ba)

Također provjerite

Zabranjeno Pusenje u ugostiteljskim objektima

Zabrana pušenja u ugostiteljskim objektima stupa na snagu 13. juna 2024

Zabrana pušenja u ugostiteljskim objektima stupa na snagu 13. juna 2024 Nakon gotovo dvije godine …

GO SDA SREBRENIK JE DOBILA KANDIDATA ZA GRADONAČELNIKA

Izvršni odbor SDA Srebrenik imenovao je svog kandidata za gradonačelnika grada Srebrenika

Izvršni odbor SDA Srebrenik imenovao je svog kandidata za gradonačelnika Srebrenika Na sjednici Izvršnog odbora …