Srebrenik.NET / Aktuelno / TROVANJE BRZOM HRANOM: Proglašena epidemija zarazne bolesti na području grada Srebrenika

TROVANJE BRZOM HRANOM: Proglašena epidemija zarazne bolesti na području grada Srebrenika

Na osnovu prikupljenih podataka iz Službe hitne medicinske pomoći Doma zdravlja  Srebrenik od 27.08.2019. do 29.08.2019. godine javio se veći broj pacijenata sa stomačnim tegobama u vidu povraćanja, proliva, povišene temperature (ukupno njih 63). Nakon ukazane hitne medicinske pomoći tridesetosam pacijenata su upućena na Univerzitetski klinički centar Tuzla. Od tridesetosam upućenih pacijenata njih petnaest se javilo na Kliniku za infektivne bolesti. Pet pacijenata su hospitalizirana, dok je njih deset vraćeno na kućno liječenje. Izbijanje simptoma kod svih pacijenata može se epidemiološki povezati s konzumacijom hrane (kebab, doner sa majonezom i salatama) u objektu brze prehrane „FRESH“ Srebrenik. Na osnovu priklupljenih podataka od uposlenika došlo se do saznanja da majonezu duži niz godina pripremaju u kućnoj radinosti.

Dana 28.08.2019. godine Higijensko epidemiološka služba je telefonski zaprimila informaciju od Mujić dr Mubidin, epidemiologa JZU Dom zdravlja Gračanica da je pet osoba sa područja opštine Gračanica konzumiralo hranu u navedenom objektu „FRESH“ u Srebreniku i imaju sa simptome trovanja hranom. Četiri pacijenta su zadržana na liječenju na Klinici za infektivne bolesti UKC-a Tuzla.

Dana 28.08.2019. godine Higijensko epidemiološka služba je zaprimila informaciju od dr Fatime Ibranović – Hadžimehić, epidemiologa JZU Dom zdravlja Gradačac da su se tri pacijenta javila sa simptomima trovanja hranom koju su konzumirali u objektu brze prehrane „FRESH“ Srebrenik.

Obzirom da Opština Srebrenik nema uposlenog sanitarnog inspektora, Higijensko  epidemiološka služba je u dometu svojih poslova izvršila sve potrebne aktivnosti na higijensko epidemiološkom izviđanju, anketitranju, prijavljivanju i poduzimanju preventivnih mjera kod pojave zarazne bolesti.