Treba li nam Tale za ministra ?

Prof. Dr. Izudin Kešetović

Gledam ove Krizne štabove u borbi protiv pandemije. Raspali se ili su naštimani kao ” bugarska skupština”. I sjetih se Taleta iz televizijske serije u režiji Sulejmana Kupusovića. Lik Tale kojeg glumi Miralem Zubčević , prema tekstu književnika Derviša Sušića, rješava sve probleme u politici i zdravstvu. Naravno, i tada ima opstrukcija. I to raznih. Što bi rekli onda ” reakcionarnih snaga”. Najgori su oni ” halilčići”. I njih drug Tale sređuje i usput egleniše sa lijepom begovicom i budućom suprugom kojoj je mentor napredna Tetka. Bogastvo likova iz naših poratnih čaršija kada je ” istorija bila na svjetskoj klackalici. Džah tam, džah vam. I tako bi na početku. I onda za 40 godina napravismo pravo javno zdravstvo i pravo javno školstvo. Sistem je bio takav da se priznavao rad i red. Samo najbolji su nosili titule. Narod je imao sve džabe. Plus banje, pa stipendije i posao za đake i studente. Radnici svakog prvog platu, besplatnu zimnicu i ljetovanje na more. Sve su to napravili onaki kao Tale. Valjalo je raditi sa narodom. Tale je znao šta je dobra milicija, a i sam je iskusio hapsane. I šta bi? Bi opet rat. Gori sto puta nego onaj. Junaci ili gazije bolji hiljadu puta, jer su sada imali susjede agresore, potpomognuti domaćim izdajnicima. U cijelom tom poratnom vrtlogu od 25 godina pomaka ima. Bosna se neda.

Ali nešto nam fali. Fale nam ljudi kao drug Tale. Sve više liči “da su se mnogi više utalili na principu IMT / ima li mene tu” , nego da rade posao. Zdravstvo je zapušćano. Obrazovanje stenje. Svi se proglasili stručnjacima i stekli diplome, a “ništa niščim”.

Pitanje je da li bi drug Tale liječio ovu neman od virusa kao što je pukovniku izliječio uho. Možda ne bi primjenio on line nastavu, pa bi uveo tečajeve po kućama. Sigurno se ne bi zamajavao lijepljem slika po banderama.

Drug Tale bi mnoge priveo u hapsanu. Ne bi mu naum palo da zemljoradnička zadrugu ne uzore zemlju i posije pšenicu.

Drug Tale ne bi promijenio svog vjernog konja i kupio auto od par stotina hiljada maraka. Naravno, drug Tale bi se odrekao poslaničkog paušala i plate od par hiljada maraka. I na kraju drug Tale bi bio isti kao narod.

Zašto? Zato što je vlast ” sluga narodu”. Možda je ovo bajka, jer je nestvarno. Više liči da je drug Tale poslušao oca , koji ga podsjeća da je ” magare”. I možda je stari beg u pravu.

Ispadoše magarci koji hoće pošteno i odgovorno. Zato oni drugi postadoše tajkuni i na položajima. Helem kako je tako je. Nismo bolje ni zaslužili. Možda se uskoro rodi neki drugi Tale.

More biti, a more i ne biti? Ko ga zna? Možda.

Autor: Prof Dr Izudin Kešetović

Pogledaj i ovo

Obavještenje o planiranim zastojima (petak i subota)

Dana 27.02.2021. godine (subota) na području: 1. Grada Srebrenika u naseljima: Lipje, Cage, Duboki Potok Škola, Grabovci, Rapatnica, Uroža, Behrami, Šahmeri, Seona, Dedići, Padališta, Donji Moranjci i Drenik u vremenum od 09:00 do 15:00

Poziv građanima za učešće u javnim raspravama

Prva javna rasprava će se održati danas u MP Podorašje sa početkom od 17 sati …