Sigurnost Mobilnih Uređaja
Sigurnost Mobilnih Uređaja

Top 10 savjeta za sigurnost vašeg mobitela

TOP 10 savjeta za sigurnost vašeg mobitela

U današnjem svijetu, mobilni uređaji su postali neizostavan dio naših života. Koristimo ih za sve, od komuniciranja s prijateljima i porodicom, do obavljanja dnevnih poslova i online kupovine. S obzirom na to koliko se oslanjamo na naše mobilne uređaje, važno je da znamo kako ih zaštititi. Ovaj vodič, koji je izdala američka NSA agencija, će vam pomoći da naučite i primijenite osnovne sigurnosne mjere da biste zaštitili svoj mobilni uređaj i svoje podatke.

Slijedite ovih deset preporuka:

Ažurirajte softver mobitela redovno:

Redovno ažuriranje softvera na vašem uređaju je ključno za zaštitu od najnovijih prijetnji. Softverska ažuriranja često uključuju ispravke sigurnosnih propusta koje hakeri mogu iskoristiti.

Koristite jaku/komplikovanu lozinku za zaključavanje ekrana:

Postavite jaku/komplikovanu lozinku za zaključavanje ekrana koja ima najmanje šest cifara. Također, možete koristiti biometrijsku autentifikaciju, kao što su otisak prsta ili prepoznavanje lica, za dodatnu sigurnost mobitela.

Automatsko zaključavanje mobitela:

Postavite mobitel da se automatski zaključava nakon nekoliko jedne minute neaktivnosti. Ovo će osigurati da niko ne može pristupiti vašem uređaju ako ga ostavite bez nadzora.

Iskljucite lokacijske usluge, kada one nisu potrebne:

Lokacijske usluge mogu biti korisne, ali također predstavljaju sigurnosni rizik. Onemogućite ih kada nisu potrebne kako biste spriječili praćenje vaše lokacije.

Isključujte mobitel najmanje jednom sedmično:

Isključivanje mobitel jednom sedmično može pomoći u osvježavanju sistema i smanjenju rizika od napada. Ovo je jednostavna, ali efikasna mjera sigurnosti.

S oprezom otvarajte emailove:

Budite oprezni pri otvaranju emailova, posebno od nepoznatih pošiljalaca. Ne otvarajte priloge niti klikajte na linkove u sumnjivim emailovima, čak i ako dolaze od poznatih pošiljalaca.

Izbjegavajte korištenje javni USB punjača:

Javni USB punjači mogu sadržavati zlonamjerni softver. Koristite originalne kablove i punjače iz pouzdanih izvora ili razmislite o korištenju USB kondoma koji sprječava prenos podataka dok punite uređaj.

Ne koristite mobitele za tajne razgovore:

Izbjegavajte vođenje tajnih razgovora na mobitelima, čak i ako mislite da je sadržaj razgovora bezopasan. Hakeri mogu prisluškivati vaše razgovore i iskoristiti informacije protiv vas.

Zatvorite aplikacije kada primijetite neočekivane Pop-up prozore:

Ako primijetite neočekivane pop-up prozore ili aplikacije koje se same otvaraju, zatvorite sve aplikacije. Na iPhone uređajima, to možete uraditi dvostrukim pritiskom na Home dugme, a na Android uređajima pritiskom na dugme za nedavno korištene aplikacije.

Instalirajte samo minimalan broj aplikacija:

Instalirajte samo one aplikacije koje zaista koristite. Više aplikacija znači veći rizik od sigurnosnih propusta. Preuzimajte aplikacije samo iz pouzdanih izvora kao što su Google Play Store ili Apple App Store.

Također provjerite

Srebrenik.NET vijesti

Izložbom “Domovina u srcu” u Domu kulture u Srebreniku počelo obilježavanje Dana grada Srebrenika

Otvaranjem izložbe “Domovina u srcu” u Domu kulture u Srebreniku počelo je obilježavanje 21. juna – Dana grada Srebrenika. Izložba je postavljena od strane II rendžerskog pješadijskog puka Oružanih snaga Bosne i Hercegovine. “Domovina u srcu” je dokumentarna izložba koja s bogatim sadržajem ilustrira razvoj i djelovanje oružanih snaga Bosne i Hercegovine od srednjeg vijeka do savremenog doba. Posjetioci će imati priliku u narednim danima pogledati izložbu te se dublje upoznati o važnost vojne historije BiH i njezinog uticaja na oblikovanje savremenog društva.

Sedlo - Abdulah Sidran

Sedlo – Abdulah Sidran

Tako je to u životu. Kad ne ide - ne ide. Kad ide - ide.