TK: Podržana Inicijativa da se za penzionere s minimalnim primanjima subvencionišu troškovi dženaza i sahrana

Na današnjoj sjednici Skupštine TK jednoglasno je podržana Inicijativa poslanice Naroda i pravde Silve Banović o subvencionisanju troškova pogreba, dženaza i sahrana za penzionere sa minimalnim primanjima. Naime, za realizaciju ove Inicijative zaduženi su Ministarstvo finansija i Ministarstvo za rad, socijalnu politiku i povratak TK koji u Budžetu za 2023. godinu trebaju osigurati 300 hiljada KM za navedene troškove.

”Našla sam podatke da je RTV Slon radila istraživanje o temi ”Koliko građani TK moraju plaćati pogrebe i koliko se te cijene razlikuju”. Na anketu je odgovorilo 389 građana, podaci su da je čak 77,2 posto građana izjasnilo se da su cijene previsoke, da jako mnogo treba izdvojiti za dostojan pogreb, sahranu ili dženazu. Danas sam tražila da na neki način pokušamo pomoći osobama treće životne dobi da se subvencionira bar dio troška, da pokažemo da smo zahvalni za sve što su tokom života uložili u društvo, da brinemo o njima. Jako teško je sa minimalnim primanjima uštedjeti dvije, tri, četiri hiljade KM, ostaviti ih sa strane, sa troškovima života kakvi su danas”, navela je Silva Banović, poslanica NIP-a u Skupštini TK.

Objava TK: Podržana Inicijativa da se za penzionere s minimalnim primanjima subvencionišu troškovi dženaza i sahrana pojavila se prvi puta na Radio Srebrenik.

Powered by www.Srebrenik.net

Pogledaj i ovo

Ulice Srebrenika 2023

Prijedlog novih ulica u Srebreniku

Ulice u Srebreniku dobivaju imena. Od 01.11.2023. godine u toku je javna rasprava o nacrtu …

Servisne informacije za 12.10.2023.

PU SREBRENIK – protekla 24 sata na području Srebrenika bila su potpuno mirna, po pitanju krivičnih djelqa i narušavanja javnog reda i mira. Dogodila se jedna saobraćajnha nezgoda bez povrijeđenih lica. HITNA SLUŽBA – u Službi hitne medicinske pomoći Doma zdravlja Srebrenik obavljena su 62 pregleda. Jedan pacijent je prevezen u UKC Tuzla na dalje pretrage, ostali […]