Srebrenik.NET / Aktuelno / Thaci neće doći u Sarajevo: Kosovo ima bolje odnose sa Srbijom nego sa BiH

Thaci neće doći u Sarajevo: Kosovo ima bolje odnose sa Srbijom nego sa BiH

Predsjednik Kosova Hashim Thaci odustao je od učešća na Samitu Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) koji se održava u Sarajevu od 7. do 9. maja, u okviru godišnjeg sastanka Upravnog odbora EBRD, prenosi Anadolu Agency (AA).

Predsjednik Thaci je zahvalio EBRD-u na pozivu i jednakom tretiranju Kosova na ovom sastanku i izrazio je žaljenje što neće učestvovati, navodi se u sapštenju iz Predsedništva Kosova.
Dalje se obrazlaže da su jedini razlog za neučestvovanje predsjednika Thacija na ovom sastanku visokog nivoa, bilateralni odnosi između Republike Kosovo i Bosne i Hercegovine, koji su na najnižem mogućem nivou.
“Nasuprot političkoj volji i našoj državnoj spremnosti da imamo dobre komšijske odnose sa Bosnom i Hercegovinom i recipročnim priznanjem, nažalost, do danas ova volja, ne samo da nije priznata već je često i zloupotrebljena. Bosna i Hercegovina još uvijek nije priznala Republiku Kosovo i, na nesreću građana obje zemlje, ova zemlja još uvijek na snazi drži vizni režim za građane Republike Kosovo. Paradoksalna je takva situacija u kojoj, i nasuprot krvavog rata koji se dogodio i nezavisno o tome što još uvijek nije postignut sporazum o normalizaciji, slobodno kretanje bez pasoša i bez viza funkcioniše između Kosova i Srbije, a s druge strane, Bosna i Hercegovina nastavlja da diskriminiše građane Kosova viznim režimom. Ne možemo da shvatimo kako Bosna i Hercegovina primjenjuje i kako se ponaša potpuno antievropski i grublje od same Srbije”, navodi se u saopštenju.

Dodaje se i da “Kosovo ostaje posvećeno dobrom susedstvu, regionalnoj saradnji i evroatlantskoj budućnosti, ali ne prihvata da iko potčinjava, niti diskriminiše”.
Vijest Thaci neće doći u Sarajevo: Kosovo ima bolje odnose sa Srbijom nego sa BiH se prvi put pojavila na sljedećem linku: Fokus.ba.

Više na Gradacac.com

Powered by WPeMatico