Tvrđava Gradina Srebrenik

Tesla je gledao kako se voze na struju

Electric Carriage and Wagon Company, osnovali su dvojica zaljubljenika u automobile. Pedro Salom i Henry G. Morris, ekspert za akumulatore i inžinjer mašinstva su svoju viziju pretvorili u djelo. Na ulicama Filadelfije automobili na struju su realnost. “Elektrobat” nema motora sa unutrašnjim sagorijevanjem nego samo akumulator i sa jednim punjenjem akumulatora korisnik može preći izmdju 80 i 160 km. Sasvim dovoljno za većinu vozača.

Ovako nekako je izgledalo marketinško pismo iz 1894 godine firme Electric Carriage and Wagon Company. Da, dobro ste pročitali. 1894 godine su već postojali elektromotori i automobili na električni pogon. Prije 106 godina :). Svoj doprinos elektronskom pogonu dao je i Nikola Tesla, 1882 godine sa AC motorom. Pošto je morao još da ukroti i nijagarine vodopade te napravi prvog robota na daljinsko upravljanje, 🙂 Tesla nije dalje radio na usavršavanju AC motora i njegove primjene u auto industriji. Jedna od njegovih glavnih ideja, nažalost neostvarenih, bila je da izvrši prenos električne energije bežičnim putem.

Da ćemo ipak čuti o Tesli još dosta dobrih stvari potrudili su se Amerikanci koji su osnovali Tesla Motors i napravili elektro auto TESLA.

Tesla Motors Company

Glavni pokretač ovog automobila su baterije iz laptop računara. 6831 baterija je serijski povezana u jednu cjelinu i daje snagu od nekih 290 KS-a i ubrzanje od 0 do 100 km/s za 3,9 sekundi. Pod idealnim okolnostima (vožnja od 120 km/h) TESLA može preći nekih 350 kilometara,
što je daleko više nego što dnevno pređe, u prosjeku, moderan ćovjek sa svojim automobilom (60 km).

TESLA

Jedino što mi se lično ne sviđa na ovom autu je njegova previsoka cijena 🙂 od 100.000 EUR, druge zamjerke nemam.

Pogledajte video o TESLA automobilu:

[jwplayer mediaid=”11466”]

Pogledaj i ovo

Gromeks - Teravija 2 - Zgrada Srebrenik

Kako ne dobiti stan u Srebreniku – Intervju

O problemima sa vlasništvom nad stanovima nakon stečaja firme Gromeks pisali smo prije godinu i …

Ulice Srebrenika 2023

Prijedlog novih ulica u Srebreniku

Ulice u Srebreniku dobivaju imena. Od 01.11.2023. godine u toku je javna rasprava o nacrtu …

Komentariši