Srebrenik.NET / Tehnologija / Info Vijesti / Virtualni hor Eric Whitacre – Lux Aurumque

Virtualni hor Eric Whitacre – Lux Aurumque

Zastor se otvara, polumračna pozornica izranja i slika na kojoj se vidi dirigent lebdi nad pozornicom. Sve napravljeno kao u Harry Potter filmovima, na prvi pogled :). Iza dirigenta se nalazi hor od 182 takve iste slike. I koncert sada tek može da počne.

Lux Aurumque" Svjetlo i Zlato

Lux Aurumque\

Ovaj hor se nikada nije sreo uživo, isto kao i dirigent Eric Whitacre. Svi se oni samo znaju preko internet. Eric Whitacre je došao na ideju da uz pomoć YouTube-a napravi audiciju amatera koji će u horu izvesti njegovu kompoziciju “Lux Aurumque” / “Svjetlo i zlato”.

Tehnički gledano, sve što je bilo potrebno za ovaj jedinstveni muzički eksperiment je jedan Blog, jedna Facebook stranica i jedna YouTube stranica. Svi članovi su poslali svoj dio izvedbe putem interneta, nakon što su ga snimili svojom web kamerom. Zajedničko snimanje je održano pod vođstvom dirigenta koji nakon uspješnog snimanja već mašta o “samostalnoj zajedničkoj izvedbi” sa 1000 osoba.

Kako je sve nastalo i kako sve izgleda u konačnoj verziji pogledajte na

http://ericwhitacre.com/blog/the-virtual-choir-video-is-live

Lično preporučujem HD verziju za pogledati :).

Ako kliknete na neki od portreta dobiti ćete i “Making of”, odnosno čitavu historiju kako je član dobio priluku da bude u horu.

Kompozicija se sastoji od 243 tonska zapisa a učestvuje 185 osoba iz 12 zemalja svijeta.


http://ericwhitacre.com/blog/the-virtual-choir-video-is-live

Ostavi komentar