Srebrenik.NET / Tehnologija / Info Vijesti / This is the end my friend

This is the end my friend

I tako, treba da se radujemo, dragi moji čitatelji. I vi i ja jer, konačno je došla nova era. Danas, kada postajem pionir .. Ovaj .. ne, ne, to sa “Danas kada postajem…” će shvatiti samo oni malo stariji. Vi čije godište počinje sa 1990 ste neko ko je već odrastao sa ovom novom tehnologijim a za ove fraze ste samo čuli u pričama vaše mlađe rodbine.

Danas kada pođem da riješim neki problem na računaru i kada pogledam svo ovo blještavilo grafike koje me zasipa sa svih strana, kada pogledam razne “mađioničare” (wizards) koji mi žele pomoći pri instalaciji, pisanju maila, narezivanju dvd-a shvatio sam da više nije potreban studij informatike da bi se upravljalo računarima. Moj prvi susret sa računarima u drugoj polovici 80-tih godina prošlog stoljeća je izgledao ovako:
– Sastaviš sve kablove sa jednom kutijom na kojoj je pisalo Commodore VC20 i spojiš istu sa TV-om.
– Na ekranu se pojavi par “hijeroglifa” i nešto počne da trepće na ekranu.
I šta dalje ? Ukucaš “Vozdra.ba” a nazad dobiješ “Syntax error”, za razliku do današnjeg Windowsa koji je tako rječit da kada ukucaš takvu komandu dobiješ čitavu rečenicu koja glasi, u slobodnom prijevodu: “Naredba “Vozdra.Ba” je pogrešno napisana ili nije pronađena.”

Mi, koji razumijemo kako računari “dišu” smo jedna vrsta koja izumire. Do prije par godina, za instalaciju TCP/IP stacka pod Windows 9*, si morao da razumiješ i svako slovo ove skraćenice. Danas, DSL modem i mala kućna mreža su, baš zahvaljujući odličnim objašnjenjima i softweru koji u svakom koraku podržava korisnika nešto što nije nikakav bauk i 50% korisnika to već zna samo podesiti. Do neki dan smo jedino mi znali šta znače i kako se koriste svi oni paketi u slackware linuxu, danas djeca naruče Ubuntu DVD preko interneta. DVD koji sadrži sve od softwarea što vam treba za dnevne potrebe, dovoljno je da stavite DVD u računar i ubijeđen sam da 50% korisnika će znati instalirati taj operativni sistem na računar (Ok, ja sam optimista, po profesiji :)).

Šta će se desiti kroz 25 godina ? Korištenje računara će biti komplikovano kao danas poslati SMS sa mobitela ? Ili će biti još jednostavnije ? Kada pogledam kako moja 3,5 godine stara kćerka upravlja bez problema sa Iphoneom, u potrazi za njenom omiljenom igricom, znam da smo odradili dobar posao. Napravili smo uređaje koje dijete može da koristi. Operativne sisteme i grafička okruženja koja su tu da pomognu korisniku pri rješavanju njegovih dnevnih problema. U većini slučajeva korisnici sebi sami pomognu, jer je i njihovo samopouzdanje poraslo ovih godina a i software je postao bolji. Korisnici znaju da nisu oni krivi ako software ne radi ono za što je namijenjen. Traže vrlo brzo alternativu, što s druge strane tjera software firme da poboljšaju podršku korisnicima i software ponude u boljoj verziji.

Zato korisnici, gdje god je “zapelo” javite, da se poboljša, što prije, to bolje :).

SdP,
OmerBeg !!!!
www.oglasi.com
www.mp3.ba
www.Vozdra.Ba

One comment

  1. Hvala vam, a sada u kolo s rajom – tako ste i htjeli na kraju krajeva. Da se družimo i da nas ima što više. Da je što jednostavnije za poigrati s vama u ovome svemu, da niste ono da vas niko ne razumije.

    Eto sada smo svi tu, sve ste nas navukli ovdje i šta kukate sada. Ljušte pare na sve IT strane.

    Joj jest ovo jednostavno za upisati i poslati da svi na svijetu vide šta mene interesuje O-)

Ostavi komentar