Srebrenik.NET / Tehnologija / Info Vijesti / Ja poznajem Obamu

Ja poznajem Obamu

Odnosno, ja imam prijatelja koji ima prijatelja čiji je prijatelj, prijatelj predsjednika Amerike. Ovo nekako čudno izgleda kada se pročita ?
Možda :). Stvarno drugačije izgleda, kada se malo odmaknete i razmislite o svemu.

Još prije par desetljeća su naučnici otkrili da je svaki čovjek na planeti preko 6 poznanstava povezan sa svim drugim ljudima svijeta. Dr. Miligram je ovu tezu nazvao “Six degrees of separations” (6 stepeni podjele (u slobodnom prijevodu op.a.)). I detalje možete pročitati na Wikipediji. 1967. godine Dr. Miligram je napisao 300 pisama i poslao ih ljudima koje nije poznavao. U pismima ih je zamolio da pismo pošalju njegovom prijatelju u Bostonu. Naveo je da ne poznaje njegovu trenutnu adresu u Bostonu ali da zna čime se bavi i ako ga kojim slučajem oni poznaju da direktno pošalju pismo ako ne, da pošalju pismo nekome za koga smatraju da poznaje dotičnu osobu. Od 300 pisama, 64 su stigla na cilj i ovim eksperimentom je Dr. Miligram p(d)okazao da je svaka osoba u Sjevernoj Americi povezana sa svakom preko 3-4 druge osobe.

Danas, u svijetu Interneta, komunikacija je daleko brža i jednostavnija, nego što je to bilo prije 50. godina te su Yahoo i Facebook odlučili da ponovo provjere ovu tezu i dokažu ili opovrgnu istu.

Projekat se zove “Research Small World” i na linku http://smallworld.sandbox.yahoo.com/ možete i vi učestovati u ovom eksperimentu i pokazati da i vi znate sve ljude na svijetu :).

Biti će veoma interesantno vidjeti rezultate ovog eksperimenta.

Pozdrav vama i vašim prijateljima i njihovim prijateljima, jer se svi mi znamo, zar ne ? 🙂

OmerBeg

Ostavi komentar