Srebrenik.NET / Tehnologija / Info Vijesti / Apple WWDC – HTML5, iPhone4, iOS

Apple WWDC – HTML5, iPhone4, iOS

U Moscone West u San Franciscu održava se tradicionalna Appleova konferencija WWDC 2010, koja očekivano obiluje novostima. Sama konferencija traje do 11. 06. a Steve Jobs, je jučer predstavio novi model iPhone mobilnog telefona, jednostavno nazvanog iPhone 4.

Danas je predstavljen iPhone OS-a 4, koji je sada preimenovan samo u iOS 4. Podrška za multitasking je poznata već otprije, isto kao i unificirani email inbox za jednostavniji pregled i upravljanje s više adresa na istom mjestu.

iPhone 4 je sa svojih 9,3mm debljine za 1/4 tanji od svog predhodnika iPhone 3GS. Okvir je sada od nehrđajućeg čelika, a služi većoj čvrstoći te kao antena. Ekran iste dijagonale (3,5 inča, IPS matrica) sada ima četiri puta veću gustoću (326 piksela po inču) uz marketinški naziv retina display, a Apple se i u ovom slučaju odlučio na micro-SIM kartice. Ekran rezolucije 690 x 640 točaka i kontrasta 800 : 1 prikazuje znatno kvalitetnije tekst i slike od iPhone 3GS. Apple smatra kako je IPS ekran i dalje bolje rješenje od OLED ekrana. Hardverski, uređaj pokreće procesor A4 već viđen u iPadu, što će ovom mobitelu (ili treba reci smartphoneu) zasigurno dati vrhunsku brzinu za aplikacije koje ce uskoro
biti dostupne za iPhone. Naime, FarmVille, Guitar Hero i Zynga će do kraja mjeseca biti dostupne za iOS4 odnosno iPhone 3GS i iPhone 4 kao i HTML 5 standard koji je već u potpunosti integrisan u iOS4.

Novost na iPhone4 je i kamera sa prednje strane koja omogućava video konferencije. Novost je i FaceTime opcija. FaceTime će omogućavati pozivanje putem Wi-Fi-a između dva iPhone 4 uređaja. Konačno iPhone ima i LED blic što će omogućiti i bolje fotografije i video zapise koje može snimati 720p rezoluciji (HD video).

10 sati surfanja Internetom korištenjem Wi-Fi-a, deset sati gledanja videa, 40 sati slušanja mp3-ca ili 300 sati standby režima su karakteristike kojima se Steve Jobs jos pohvalio :). iPhone 4 dolazi u dvije verzije, od 16GB i od 32GB. Cijene bez ugovora su 599 i 699 dolara.


Sve ostalo pogledaje na sluzbenim Apple.com stranicama.

Ostavi komentar