Svjetski dan osoba s invaliditetom obilježen u Srebreniku

U sklopu 16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja Islamic Relief Bosne i Hercegovine u saradnji sa Školom debate Srebrenik organizuje niz aktivnosti i radionica u cilju podizanja svijesti protiv rodno zasnovanog nasilja.

3.decembar je Svjetski dan osoba s invaliditetom te je povodom ovog dana održana radionica,  predavanje od strane bach. specijalista Edukacije i rehabilitacije Vahida Kešetović-Alić i ulična šetnja članova Škole debate kako bi se podigla svijest da djeca,  mladi i odrasli s invaliditetom  trebaju ostvariti svoja prava.
Procjenjuje se da milijarde ljudi koji žive s invaliditetom suočavaju se sa mnoštvom prepreka da ravnopravno sudjeluju u društvu.
Prema podacima SZO u prosjeku 15% stanovnika jedne zemlje čine osobe s invaliditetom.
U Bosni i Hercegovini ima oko 568.740 osoba s invaliditetom.

-“Islamic Relief Bosne i Hercegovine poziva sve državne i lokalne institucije da se uključe u akciju jer zajedničkim
djelovanjem možemo i moramo obezbijediti jednaka mogućnosti djeci s invaliditetom. Stigma i diskriminacija se moraju iskorijeniti. Glas djece i osoba s invaliditetom se pojačava ulaganjem u strategije na višem nivoa, “kazala je Mersiha Karić,  socijalni radnik, FP.za rodnu ravnopravnost.

Objava Svjetski dan osoba s invaliditetom obilježen u Srebreniku pojavila se prvi puta na Radio Srebrenik.

Powered by www.Srebrenik.net

Pogledaj i ovo

Ulice Srebrenika 2023

Prijedlog novih ulica u Srebreniku

Ulice u Srebreniku dobivaju imena. Od 01.11.2023. godine u toku je javna rasprava o nacrtu …

Servisne informacije za 12.10.2023.

PU SREBRENIK – protekla 24 sata na području Srebrenika bila su potpuno mirna, po pitanju krivičnih djelqa i narušavanja javnog reda i mira. Dogodila se jedna saobraćajnha nezgoda bez povrijeđenih lica. HITNA SLUŽBA – u Službi hitne medicinske pomoći Doma zdravlja Srebrenik obavljena su 62 pregleda. Jedan pacijent je prevezen u UKC Tuzla na dalje pretrage, ostali […]