Srebrenik.NETwork

Svi koji imaju stare televizore morat će platiti 100 maraka

Tvrđava Gradina Srebrenik

Oko milion gledalaca, odnosno 250.000 domaćinstava, iz tri najveća grada u BiH, Sarajeva, Banje Luke i Mostara, polovinom ove godine trebalo bi imati digitalni signal na TV prijemnicima.

Novi izdaci

Oni koji imaju novije televizore digitalni signal će koristiti bez dodatnih ulaganja, dok će ostali morati kupiti takozvane set top boxove, koji će koštati oko 100 maraka. Imajući u vidu tešku ekonomsku situaciju, građani već strahuju zbog novih izdataka, ali u ekspertnom timu Javnog RTV sistema BiH za digitalizaciju kažu da će država ponuditi subvencije za kupovinu opreme.

– Neke statistike pokazuju da nove televizore sa DVB-T ulazom ima od pet do sedam posto stanovništva, pa se postavlja pitanje ko će gledati to što emitiramo.

Digitalizacija ni u kojem slučaju ne smije dovesti do socijalne podijeljenosti i diskriminacije stanovništva, do podjele na one koji imaju i nemaju. Iz tih razloga sve države u Evropi, pa i naša, dat će podsticaj za kupovinu set top boxova socijalno ugroženim kategorijama stanovništva i redovnim platišama RTV takse – objasnio nam je Zdravko Šavija, rukovodilac ekspertnog tima.

Zemaljski signal

Prema njegovom objašnjenju, ko bude posjedovao set top box imat će mogućnost digitalnog prijema, bez obzira koju vrstu televizora posjeduje.

Kaže da će dodatnu opremu ili nove televizore morati posjedovati oni koji primaju zemaljski signal putem antene, dok to neće morati raditi oni koji imaju kablovsku televiziju jer će kablovski operateri digitalni signal uvesti u svoj sistem.

Bolja slika i više kanala

Šavija objašnjava da, osim kvalitetnije slike i većeg broja kanala, digitalni signal donosi mnogo novih interaktivnih usluga kao što su elektronski programski vodiči te mnoge druge pogodnosti u odnosu na sadašnji analogni prijem signala.

Kvalitet opreme

– Ministarstvo prometa i komunikacija BiH morat će zadati minimalne tehničke uslove za set top boxove koji se budu uvozili u BiH kako ne bi postali tržište robe “Š” kvaliteta koja ne zadovoljava uslove i standarde Evropske unije – kaže Šavija.

Exit mobile version