Sve se promijenilo u samo 12 minuta: Jučer su guglali, danas kreće masovni bijeg iz zemlje

Ruski predsjednik Vladimir Putin i njegov ministar obrane Sergej Šojgu jutros su u svojim nastupima na ruskoj televiziji najavili djelomičnu mobilizaciju 300.000 Rusa, koja kreće već danas. Naglasili su da će bit će pozvani samo rezervisti.

“Ni pod kojim uvjetima” studenti ili vojni obveznici neće biti pozvani na služenje, naglasio je Šojgu. Ipak, u Rusiji će ova najava, kako piše BBC, izazvati veliku nervozu koja se, kako se čini, već počinje osjećati.

Šokantna vijest da će mobilizacija započeti odmah, odnosno danas, znači da će mnogi Rusi, posebice mladi stručnjaci, vjerojatno početi razmišljati o što skorijem odlasku iz zemlje. Rusko tržište dionica nakon objave vijesti o mobilizaciji naglo je palo, a postoje i izvještaji o porastu prodaje avionskih karata za odlazak iz zemlje.

Podaci Google Trends pokazuju skok u pretraživanjima za Aviasales, koja je najpopularnija ruska web stranica za kupnju karata za letove. Izravni letovi iz Moskve za Istanbul u Turskoj i Erevan u Armeniji, oba odredišta koja Rusima omogućuju ulazak bez vize, rasprodani su u srijedu, prema podacima Aviasalesa, prenosi agencija Hina.

 

Neke linije s međuslijetanjem, uključujući one od Moskve do Tbilisija, također nisu bile dostupne, dok su najjeftiniji letovi od ruskog glavnog grada do Dubaija koštali više od 300.000 rubalja (37.000 kuna) – što je višestruki iznos prosječne mjesečne plaće.

Na ove i slične informacije već su stigle reakcije iz inozemstva. Agencija Reuters javlja da je Latvija, članica Europske unije koja graniči s Rusijom, poručila kako neće ponuditi utočište nijednom Rusu koji bježi od mobilizacije. Latvijski ministar vanjskih poslova Edgars Rinkevics objavio je to u srijedu na Twitteru, navodeći kao razlog “zabrinutost za sigurnost”.

 

The post Sve se promijenilo u samo 12 minuta: Jučer su guglali, danas kreće masovni bijeg iz zemlje appeared first on Kameleon M&M.

Powered by WPeMatico

Pogledaj i ovo

Inflacija u eurozoni rekordnih 10 posto

Inflacija u zemljama članicama eurozone dostigla je rekordnih 10 posto zbog rasta cijena električne energije …

Putin proglasio aneksiju ukrajinskih teritorija na ceremoniji u Kremlju

Ruski predsjednik Vladimir Putin proglasio je danas aneksiju četiri ukrajinske regije koje su dijelom okupirane …