Surovi rezultati istrage: Hrvatska policija migrante vezane bacala u rijeku, gole ih vraćala u BiH…

Komitet za prevenciju torture Savjeta Evrope (CPT) objavio je izvještaj istrage o zlostavljanju migranata od strane hrvatske policije u kojem se navodi sva tortura kroz koju su prolazili migranti.

Predstavnici Komiteta su istragu vršili u periodu od 10. do 14. avgusta 2020. godine, na područjima uz granicu BiH, te su analizirali ponašanje hrvatske policije koji su, kako je u izvještaju navedeno, tukli migrante pendrecima, šutirali i šamarali.

Nekoliko izjava migranata govori o prisili da hodaju bosi kroz šumu do granice sa BiH i da su bacali još uvijek vezane migranate u rijeku Koranu, koja dijeli Hrvatsku od BiH.

Neki migranti su izjavili i da su ih u BiH vraćali samo u donjem vešu ili gole, kao i da su u njihovm pravcu ispaljivani hici iz oružja.

– Uprkos postojećim izazovima, Republika Hrvatska mora ispuniti svoje obaveze u pogledu ljudskih prava i tretirati migrante koji ulaze u zemlju preko granice na human i dostojanstven način, navodi se u izvještaju.

Nalazi CPT jasno pokazuju da nisu uspostavljeni ni efikasni mehanizmi odgovornosti za identifikaciju počinilaca navodnih zlostavljanja, niti da postoje smjernice Uprave hrvatske policije o dokumentovanju ovakvih operacija.

Ukazuje se da je su predstavnici Savjeta Evrope imali poteškoće u saradnji sa hrvatskim nadležnim organima, pri čemu su im dostavljane nepotpune informacije, a bili su i ometani od strane policijskih službenika u pristupu dokumentaciji neophodnoj delegaciji za obavljanje mandata Komiteta i sastavljanje izvještaja.

Izvor: Oslobodjenje.ba

The post Surovi rezultati istrage: Hrvatska policija migrante vezane bacala u rijeku, gole ih vraćala u BiH… appeared first on Kameleon M&M.

Powered by WPeMatico

Pogledaj i ovo

Inflacija u eurozoni rekordnih 10 posto

Inflacija u zemljama članicama eurozone dostigla je rekordnih 10 posto zbog rasta cijena električne energije …

Putin proglasio aneksiju ukrajinskih teritorija na ceremoniji u Kremlju

Ruski predsjednik Vladimir Putin proglasio je danas aneksiju četiri ukrajinske regije koje su dijelom okupirane …