Stabilno stanje je posljedica organiziranog djelovanja

Javnosti se sa novim informacijama o epidemiološkom stanju u 12 sati obratio član Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva i pomoćnik ministra za javno zdravlje Goran Čerkez.

Čerkez je kazao da je u protekla 24 sata testirano 900 osoba od čega je bilo pet pozitivnih i to u TK, ZDK i KS. U  protekla 24 sata u bazu podataka uneseno je još 1.500 testova, to su negativni testovi koji nisu bili uneseni ranije tako da sada broj ukupno testiranih iznosi 30.712 od čega je 1.009 osoba bilo pozitivno. Oporavljeno 848 osoba od čega 44 pacijenta u protekla 24 sata, a trenutno su aktivne 124 osobe. S obzirom da je u RS aktivnih slučajeva 541, stanje u BiH je pod kontrolm smatra Čerkez.

25 pacijenata je u bolnici.

Čerkez je kazao i da je jutros održan sastanak na kojem je bilo govora koje mjere će FBiH poduzeti prema osobama koje budu od 1. juna otvorene bh. granice.

Do 30. maja ostaju mjere samoizolacije, jer se smatra da su mjere dale rezultat. Federalno ministarstvo zdravstva je dalo saglasnost laboratorijama kliničkih centara i veternirarskom fakultetu da se testiraju ljudi koji odlaze van granica BiH.

Čerkez je kazao da povoljno epidmeiološko stanjen nije posljedica slučajnosti, već organiziranog djelovanja i to od 23. januara. „Već smo 27. januara imali strategiju za borbu protiv Covida-19. Imali smo Krizni stižer prije nego je WHO proglasio pandemiju. Dakle, mjere koje su se brzo nakon toga uvele, dale su puni rezultat i zato danas imamo vrlo stabilno epidemiološko stanje“, rekao je Čerkez. Dodao je da će se tokom ljeta nastaviti sa novim strategijama kako bi jesen spremno dočekali.

federalna.ba

Objava Stabilno stanje je posljedica organiziranog djelovanja pojavila se prvi puta na Radio Srebrenik.

Powered by WPeMatico

Pogledaj i ovo

U 2019. Tuzlanski kanton ostvario visokih 83,64% pokrivenosti uvoza izvozom

Na današnjoj sjednici Vlada TK je prihvatila Informaciju o ostvarenim rezultatima poslovanja privrednih društava iz …