Srebrenik.NETwork

Šta popis stanovništva znači za bh. dijasporu?

Tvrđava Gradina Srebrenik

Tokom popisa stanovništva, domaćinstava i stanova u Bosni i Hercegovini bit će izvršen i popis građana BiH koji žive u inozemstvu. Međutim, načini i modaliteti popisa u dijaspori još uvijek nisu jasno precizirani. Građani BiH koji žive ili privremeno borave u inozemstvu zabrinuti su da ne budu “otpisani”, no nadležni tvrde da nema razloga za to te da će i oni biti popisani.

Prema Zakonu, u popisu će učestvovati sve osobe koje žive u inozemstvu duže od 12 mjeseci, a imaju prebivalište u BiH. Oni će popisnicu moći preuzeti sa web-stranice Agencije za statistiku BiH, popuniti i poštom poslati na adresu Agencije.

Zdenko Milinović, direktor Agencije za statistiku, izjavio je da je to pitanje regulirano članovima 40.-42. Zakona i da će se u skladu s tim i provesti.

Popisani ili otpisani

“U narednom periodu ćemo pripremiti metodologiju i izgled same popisnice. Javnost i dijaspora će biti detaljnije informisani o načinu kako će se to raditi. Tu je Zakon propisao i set pitanja koja će biti u toj popisnici”, kazao je Milinović.

Iz Svjetskog saveza dijaspore BiH upozorili su da takav način popisa nije odgovarajući i da je dijaspora diskriminisana.

“Kako sada stvari stoje, dijaspora neće biti popisana, odnosno većina građana BiH, koji žive u inozemstvu. Stoga je dijaspora s pravom ogorčena. Oni koji donose i usvajaju zakone još jednom su minimizirali svoje državljane u inozemstvu. Kada je Zakon usvajan na dijasporu su zaboravili, zato ona neće biti popisana nego otpisana”, kazao je Haris Halilović predstavnik Svjetskog saveza dijaspore BiH (SSD) u Njemačkoj.

Upravo zbog toga SSD je nadležnima u BiH predložio otvaranje informativnog centra za popis u dijaspori. Centar bi bio smješten u Njemačkoj, ali i u drugim zemljama gdje boravi mnogo građana iz BiH, a cilj bi bio informisanje građana, organizovanje tribina te pomaganje u svim detaljima i nejasnoćama u vezi sa popisom.

“Dijaspora je veoma važna”

Dopis su uputili Ageniciji za statistiku i čekaju odgovor, a naredne sedmice delegacija SSD-a će razgovarati sa Damirom Hadžićem, ministrom sobraćaja i komunikacija Bosne i Hercegovine, i koordinatorom za nastupajući popis stanovništva.

“Nama je stalo do dijaspore i pronaći ćemo odgovarajuće modele za popis, ali naravno moramo poštovati i pravila EUROSTAT-a. Svjesni smo koliku obavezu imamo prema građanima BiH koji žive u inozemstvu, s obzirom na to da su oni u godinama nakon rata mnogo pomogli našoj zemlji, a i danas to čine pomažući finansijski rodbinu i prijatelje te privredu i ekonomiju BiH. Nećemo umanjivati značaj i važnost dijaspore, jer veoma nam je bitno da znamo koliko naših ljudi živi u inozemstvu te ćemo tražiti najbolje rješenje”, kazao je Hadžić za Klix.ba.

Dodao je da će se naredne sedmice susresti s delegacijom Svjetskog saveza dijaspore te saslušati njihove prijedloge i zajedno s njima pokušati iznaći najbolje rješenje za popis dijaspore.

Halilović je predložio i to da se omogući da građani BiH koji borave u inozemstvu informišu i u konzulatima i ambasadama te tu i popunjavaju popisnicu, ukoliko nisu u mogućnosti da za vrijeme popisa budu u rodnoj zemlji, a smatra da bi BiH trebala imati i Ministarstvo dijaspore.

Ima vremena za pronalazak najboljeg rješenja

Hasan Zolić, penzionisani profesor statistike i demografije te bivši direktor Federalnog zavoda za statistiku i Agencije za statistiku BiH istakao je, također, da popisom dijaspora neće biti isključena.

“Naša dijaspora je veoma specifična. Mnogi građani imaju prebivalište u BiH, ali žive van granica naše zemlje. Ipak, u BiH imaju imovinu, stanove i kuće, što znači da moraju biti obuhvaćeni popisom. Agencija za statistiku BiH će zasigurno naći metode, bilo to preko formulara na web-stranici, diplomatskih predstavništva i konzulata, a moguće je i da se otvore centri. Vremena za organizaciju ima ako se intenzivno radi”, naglasio je Zolić.

On je istakao i to da je vrlo bitno razlikovati dvije kategorije – stalno stanovništvo i prisutno, odnosno stanovništvo koje je u BiH tokom popisa u oktobru.

Podsjetimo, nakon preporuke EUROSTAT-a popis stanovništva, domaćinstava i stanova u Bosni i Hercegovini odgođen je za oktobar 2013. godine. Iz Agencije za statistiku BiH naveli su da intenzivno rade na pripremama za popis te se radi na finaliziranju metodoloških dokumenata.

(Klix.ba)
Exit mobile version