Šta je planirano da se gradi u Srebreniku u sljedećim godinama ?

Belamionix zgrada i zgrade na “ulazu” u Srebrenik

Da biste imali potpunije informacije o tome šta će se graditi u Srebreniku sljedećih godina evo malo konkretnih planova kako je to planirano od urbanističke službe naše male čaršije.

– “Belamionix” je podnio zahtjeva da sadašnji parking prostor kraj hipermarketa i benzinske pumpe pretvori u zgradu od osam spratova i prizemlje (Broj 1 na slici).

– “Marković” zahtjeva da gradi 5 zgrada uz magistralnu cestu od osam spratova i prizemlje (broj 2 na slici).
Pod brojem 3 i 4 (pogledajte sliku) također su zahtjevi firme “Marković” da se prave zgrade od osam spratova i prizemlje.

Kada saberemo sve planirane zgrade samo firme “Marković” dolazimo do cifre od 18 zgrada.

Kraj Koprića mosta, na njivi koja se zove “Koprića bašta” firma “Sarkop” planira praviti stambene zgrade. Iako su prvo bile planirane zgrade od prizemlje i 5 spratova, sada je upućen zahtjev da se poveća gabarit tih zgrada na prizemlje i osam spratova. Ukupno ovdje treba da se napravi 6 zgrada.

Firma “Tim Invest”, praviti će zgradu (u biti dvije zgrade) između spomenika žrtvama 2. Svjetskog rata i zgrade Sekvoja i traži također da im se poveća gabarit odobrene zgrade.

Izgleda da nećemo dobiti funkcionalne zgrade, već zgrade koje idu na uštrb kvalitete življenja u Srebreniku. Samo će se izaći u susret investitorima da povećaju svoj profit ako im se odobre da prave veće zgrade.

Da li će te zgrade imati odgovarajuću protiv požarnu zaštitu, upitao je jedan naš čitalac, molim(o) gradsku službu da odgovori na ovo vrlo važno pitanje !!? Nije za zanemariti činjenicu da naši vatrogasci dalje od 4-tog sprata gasiti požar sa opremom koju posjeduju nisu u stanju !!!!

A to da će ovolika ponuda stambenog prostora obezvrijediti cijenu stambenog prostora niko nam ne govori. Ako malo razmislimo i pogledamo današnje zgrade, nažalost u većini slučajeva cijena koju zahtjevaju investitori je prevelika i ne odgovara kvaliteti koju dobijemo.

Po čemu će ti stanovi biti bolji od ovih koje imamo ?

Imati će centralno gradsko grijanje te neće proizvoditi smog zimi ? Biti će ekološki dobro utopljene ? Zvučno odlično izolovane ? Imati odmah riješen odvoz smeća i otpadnih voda kako treba ?

Neće biti nikakvih naknadnih nakaradnih izmjena (pretvaranje balkona u stambeni prostor) na zgradama ?

Imati će riješeno upravljanje nad zgradama od kompetentnih službi ? Ma haj'te molim vas, to sadašnji upravitelj (JP Vodovod) nad zgradama u Srebreniku je kompetentan? Nisu u stanju popraviti ulaz u zgradi kada se pokvari. Kamoli da okreče ono što je za Titina vakta napravljeno … Održavanje zgrade uredno naplaćuju …

Prije će direktor toga gradskoga centralnog grijanja u penziju stići nego što ćemo se mi ogrijati … ( Znate da imamo i direktora centralnog grijanje u Srebreniku ?) Ali to je druga tema.

Uz povećanje ponude na tržištu nekretnina, cijena stambenog prostora će ići na dole. Da li su toga svjesni budući kupci i/ili investitori ? Stan kao sigurna finansijska investicija … Hm …

30 novih zgrada po 40-50 stanova je otprilike 1200 do 1500 stanova na tržištu koje ima otprilike 10.000 familija. S obzirom na popunjenost postojećih nekretnina, pogledajte zadnji popis stanovništva za Srebrenik, izgleda da će svaka familija u Srebreniku imati uskoro i stan/dva koji će zjapiti prazan i neće se moći izdati niti prodati dugi niz godina. Pogledajte kakvo je stanje sa prodajom kuća trenutno, katastrofa zar ne ? Kupovati će dijaspora ? Možda da, možda ne.

A parking uz stan ?


Već sada Srebreniku fali nekih 850 do 900 parking mjesta, kada pogledamo broj postojećih izgrađenih objekata. Parking prostor je ono čega nemamo dovoljno.

Postoji ucrtano u planu (što ne znači da će i biti građeno 🙁 ) da se prave parking garaže na mjestu sadašnje zelene pijace i na mjestu “ispod” aščinica. Ali su i tu oprečni stavovi raznih savjetnika u službama, što me ne čudi ;), ako me razumijete.

I jedna i druga parking garaža bi bila na dva ili tri sprata. Ko će ovo praviti ? Investitori ? Grad ? Prvi nemaju interesa, drugima fali novca …


… nastaviti će se …

Pogledaj i ovo

Osam hiljada tona šljive iz TK izvezeno na tržište EU (VIDEO)

https://gradacackiglas.com/osam-hiljada-tona-sljive-iz-tk-izvezeno-na-trziste-eu-video/ TK – www.gradacackiglas.com Powered by WPeMatico