Srpski dobrovoljci na borbenoj obuci u Zaporožju: Došli smo da učimo od naše braće Rusa

Dobrovoljci koji pristižu iz Srbije počeli su borbenu obuku u regiji Zaporožja u sastavu dobrovoljačkog bataljona Sudoplatov, prenosi ruska agencija RIA Novosti.

Zajedno sa borcima iz Rusije, srpski dobrovoljci učestvuju u borbenim vježbama na jednom od poligona u Zaporoškoj regiji kako bi se spremili za borbena dejstva protiv Ukrajinaca.

“Došli smo podržati braću Ruse, jer se dobro sjećamo događaja koji su se dogodili u Jugoslaviji 90-ih. Sjećamo se nepravde koju je NATO pokazao prema Srbiji, te situacije na Kosovu. Stoga smo došli podržati ruski narod u njihovu poštenu borbu”, rekao je za RIA Novosti jedan od srpskih dobrovoljaca pod nadimkom “Dunav”.
Ističe kako je srpski narod upoznat sa dešavanjima u ratu u Ukrajini te da većina građana Srbije prati šta se dešava.

“Ukrajinci su naša braća Slaveni, ali, nažalost, oni su okupirani i zapravo su oružje u rukama Zapada protiv Rusije”, dodaje srpski dobrovoljac.

Drugi srpski dobrovoljac “Sava” je kazao kako u dobrovoljačkom bataljonu postoji bratski odnos sa “ruskim drugovima” te da postoji “potpuno međusobno razumijevanje i jedinstvo u stavovima”.

“Sada nam je glavni cilj da budemo uz našu rusku braću, da učimo, treniramo i učimo iz iskustva naše braće. Bit ćemo ovdje do kraja rata. Onoliko koliko je potrebno do pobjede”, poručio je “Sava”.

Podsjećamo prije nekoliko predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je kazao kako “nije fer” pozivati na regrutaciju Srba za rat u Ukrajini te da bi Rusija trebala prekinuti sve aktivnosti koje imaju takve ciljeve.

Prema krivičnom zakonu Srbije, za svako učešće u oružanim sukobima propisana je kazna zatvora od šest mjeseci do pet godina, a ako je okrivljeni učestvovao u grupi kazna se penje na osam godina.

The post Srpski dobrovoljci na borbenoj obuci u Zaporožju: Došli smo da učimo od naše braće Rusa appeared first on Kameleon M&M.

Powered by www.Srebrenik.net

Pogledaj i ovo

Gromeks - Teravija 2 - Zgrada Srebrenik

Kako ne dobiti stan u Srebreniku – Intervju

O problemima sa vlasništvom nad stanovima nakon stečaja firme Gromeks pisali smo prije godinu i …

Ulice Srebrenika 2023

Prijedlog novih ulica u Srebreniku

Ulice u Srebreniku dobivaju imena. Od 01.11.2023. godine u toku je javna rasprava o nacrtu …