Raste broj turista u TK – Srebrenik interesantan ljudima koji prolaze ovim dijelom BiH

Na području Tuzlanskog kantona bilježe se pozitivni rezultati u ukupnom turističkom prometu.

U prvoj polovini 2017. godine Tuzlanski kanton je posjetilo 20.220  turista, koji su ostvarili 52.701 noćenje, što predstavlja povećanje broja noćenja za 2,1 posto u odnosu na isti period prošle godine.

Imajući u vidu smještajne kapacitete prvo mjesto po broju posjeta i noćenja zauzima Grad Tuzla, gdje je ostvareno 50 posto od ukupnog broja noćenja, a značajno mjesto zauzima i općina Gradačac.

”Imamo dobro povećanje vezano za posjetu i ostvaren broj noćenja stranih turista, koji borave na našem kantonu. Podupiremo to i činjenicom da  u naš Turističko-informativni centar na mjesečnom nivou uđe i 1.000 posjetitelja”, navodi Miralem Mešković, v.d. direktora Turističke zajednice Tuzlanskog kantona.

Ulicama Tuzle tokom ljetne sezone mogu se čuti jezici poput poljskog, češkog, švedskog, a očekuje se da će najbolji rezultati u oblasti turizma  biti ostvareni u sedmom i osmom mjesecu. Pored povećanja broja  posjeta i noćenja,  na području Tuzlanskog kantona je u stalnom porastu povećana potrošnja u turizmu i ugostiteljstvu.

”Na godišnjem nivou obično u prosjeku ostvarujemo nekih 23 miliona KM potrošnje, u turizmu i ugostiteljstvu, s tendencijom, odnosno našom procjenom da se sigurno može ostvariti s obzirom na potencijale koje ima Tuzla i TK, čak i dvostruko veći broj. Naša nastojanja jesu da dođemo i do 50 miliona na godišnjem nivou ostvarenog turističkog prometa”, ističe on.

Razvoju turizma na najmnogoljudnijem kantonu doprinijela je i ekspanzija Međunarodnog aerodroma Tuzla, koji je u proteklom periodu ostvario velike pomake u poslovanju, i povezao Tuzlanski kanton sa brojim evropskim destinacijama.

”Na godišnjem nivou kroz naš aerodrom prođe 200 do 300 hiljada turista, sa tendencijom i na pola miliona, i već nam je prošao milioniti putnik”, kaže Mešković.

Broj jedan turistička destinacija na TK po svim parametrima, koji se odnosi na broj ležaja i objekata i koji se mjere u ostvarivanju ukupnog turističkog prometa je Grad Tuzla. Ostale općine imaju svoju ulogu u  kreiraju ukupne turističke ponude,  a turisti posjećuju prirodno naslijeđe, jezera i  sakralne objekte svih konfesija, koji potiču iz bogate prošlosti ovog kraja.

”Srebrenik je dosta interesantan kao kraljevski grad ljudima sa strane, turistima sa područja i Evrope i Azije. Dakle ti stari srednjovjekovni gradovi  Srebrenik i Gradačac, zatim Konjuh samim time što je zaštićeno područje, nalazi se na mapama i planinara i ribolovaca i lovaca i svih ostalih”, naglašava v.d. direktora TZ TK.

Iako turistički potencijali Tuzlanskog kantona nisu u dovoljnoj mjeri iskorišteni, pomaci u turizmu su zabilježeni. Razvoj turizma  posebno zahvaljujući posjetama turista tokom ljetne sezone doprinosi razvoju turističke privrede, a samim time doprinosi i  ravoju ukupne privrede Tuzlanskog kantona. (RTV SLON)

The post Raste broj turista u TK – Srebrenik interesantan ljudima koji prolaze ovim dijelom BiH appeared first on Radio Srebrenik.

Srebrenik.NETwork

Pogledaj i ovo

Servisne informacije za 12.10.2023.

PU SREBRENIK – protekla 24 sata na području Srebrenika bila su potpuno mirna, po pitanju krivičnih djelqa i narušavanja javnog reda i mira. Dogodila se jedna saobraćajnha nezgoda bez povrijeđenih lica. HITNA SLUŽBA – u Službi hitne medicinske pomoći Doma zdravlja Srebrenik obavljena su 62 pregleda. Jedan pacijent je prevezen u UKC Tuzla na dalje pretrage, ostali […]

Servisne informacije za 04. septembar

VATROGASCI – U protekla 24 sata PVJ Srebrenik imala je 3 tehničke intervencije na dostavi vode za piće u MZ Tinja Gornja i MZ-Potpeć. HITNA SLUŽBA – U Službi hitne medicinske pomoći obavljena 124 pregleda, 2 pacijenta su prevezena u UKC Tuzla, ostali su vraćeni na kućno liječenje. Pored toga imali su i 3 terenske […]

Objava Servisne informacije za 04. septembar pojavila se prvi puta na Srebreni Radio.