Srebrenik se oprostio od ratnog komandanta Ibrahima Salihovića

Srebrenik se danas oprostio od legendarnog ratnog komandanta i “Zlatnog ljiljana” Ibrahima Salihovića koji je preminuo nakon duže i teške bolesti. U Domu kulture održana je komemoracija na kojoj su o herojstvu i ogromnom doprinosu od milja prozvanog  Ibre kapetana u odbrambeno-oslobodilačkom ratu govorili njegovi saborci, uz prisustvo velikog broja građana,bivših boraca,familije i prijatelja.

Dženaza namaz i ukop obavljeni su na gradskom groblju Grabovci, također uz prisustvo velikog broja ljudi i uz počasnu salvu pripadnika Oružanih snaga BIH.

Zbog dženaze legendarnom komandantu, gradonačelnik Srebrenika današnji dan je proglasio Danom žalosti.

Ibrahim Salihović je rođen  rođen je 25.05.1956. godine u mjestu Sladna, Grad Srebrenik. Kao aktivno vojno lice radio je u bivšoj JNA  do izbijanja agresije na RBIH, kada se priključio pokretu otpora na području Općine Srebrenik.

Formiranjem 21 pješadijske, a kasnije 212 brdske brigade Srebrenik postavljen je na dužnost komandanta III bataljona. U aprilu mjesecu 1993. godine postavljen je na dužnost načelnika štaba, ujedno i zamjenika komandanta 212 brdske brigade. U septembru 1994. godine formiranjem manevarskog bataljona 212. brdske brigade obavljao je dužnost komandanta iste. Formiranjem 211 oslobodilačke brigade II-og Korpusa ARBiH u martu 1995. godine, postavljen je za komandanta brigade i na toj dužnosti ostao do okončanja rata.

Za ličnu hrabrost i ukupan doprinos u toku Odbrambeno oslobodilačkog rata 29.09.1993. godine, odlikovan je najvišim ratnim priznanjem, značkom „Zlatni ljiljan“.  Penzionisan je 2004. godine u činu pukovnika VFBiH,  bio je i vijećnik u Općinskom vijeću Srebrenik kao i ministar za boračka pitanja u Vladi TK.

Objava Srebrenik se oprostio od ratnog komandanta Ibrahima Salihovića pojavila se prvi puta na Radio Srebrenik.

Powered by WPeMatico

Pogledaj i ovo

Uhapsene tri osobe: Za dvije godine iz bankomata u BiH ukrali 159.000 KM

Policijski službenici PU Doboj, zajedno sa policijskim službenicima MUP-a RS i Federalnog MUP-a, na području …

Počinje izgradnja restorana na lokalitetu budućeg sportsko-rekreativnog centra na Majevici

Danas je u prostorijama Turističke zajednice Srebrenik upriličeno potpisivanje ugovora o izgradnji poslovno-ugostiteljskog objekta – …