Srebrenik- sajamski grad

Pise: www.radiosrebrenik.ba

U Srebreniku je danas poceo drugi po redu sajam pcelarstva i pcelarske opreme „Srebrenik 2010.“U svom obracanju ucesnicima i posjetiocima sajma, predsjednik UG pcelara „Roj „ Srebrenik Pasezad Zukic je naglasio oprvdanost organizovanja sajamskih manifestacija, uz obecanje da ce pcelari srebrenickog udruzenja uciniti sve da, kroz sistem edukacijeprosiri vidike svakog pcelara, pa i onih koji to jos uvijek nisu, kako bi se izbjegao ili bar smanjio trenutni trend da BH trziste bude preplavljeno raznim pcelarskim proizvodima sumnjivog porijekla i kvaliteta, u situaciji kada imamo vlastite izuzetno kvalitetne pcelarske proizvode.Direktor poljoprivrednog zavoda TK Nusret Serifovic je, izmedju ostalog rekao da nam ovakve manifestacije, na direktan nacin ukazuju na to kako je moguce zivjeti od proizvoda iz prirode, naravno uz adekvatnu potporu relevantnih institucija, te istakao punu podrsku pcelarima, a i samoj sajamskoj manifestaciji kao dobrom vidu razmjene iskustava i uspostavljanja saradnje od obostranog interesa.

Udruzenje pcelara „Roj“ Srebrenik dodijelilo je posebnu zahvalnicu nacelniku Opcine Srebrenik Osmanu Suljagicu, koju je, u njegovo ime primio Esad Dedic, sef kabineta, koji je i zvanicno otvorio danasnji sajam.Posebna strucna komisija proglasila je i najbolji literarni odabran na konkursu raspisanom medju ucenicima srebrenickih osnovnih skola na temu „Pcela i med“.Prvo mjesto osvojila je Rabija Kesetovic iz Prve O.S. Srebrenik, na drogom mjestu je Marina Markovic iz O.S. Spionica, dok je trece mjesto osvojila Elma Mujkic iz O.S. Rapatnica.

U okviru sajma odrzace se i strucno predavanje na temu „Bolesti pcela i preventiva“, a predavac je dr. Nusret Sirco.Najmladji pcelar izlagac je Midhat Dzafic iz kalesije, a najstariji Voislav Peric iz Brckog.

Inace, na gradskom setalistu u Srebreniku, gdje se odrzava ovogodisnji sajam, na preko 30 standova izlozeni su med, pcelinji prizvodi, pcelarska oprema, organska hrana, narodne rukotvorinei suveniri, a izlagaci su stigli iz svih krajeva BiH i Hrvatske.Karakteristika ovog sajma je izuzetno dobra posjeta i velika zainteresovanost posjetilaca za izlozene proizvode, koji se prodaju po sajamskim cijenama.

Pogledaj i ovo

Dzanic Rizah - kandidat za gradsko vijece ispred Demokratske fronte

Rizah Džanić nosilac liste DF-a za gradsko vijeće Srebrenika

Dzanic Rizah - kandidat za gradsko vijece ispred Demokratske fronte kaže: Takođe sam mišljenja da se naknada za rad gradskih vijećnika treba svesti isključivo na naplatu dnevnica onog dana kada su prisutvovali sjednici gradskog vijeća... Mislim da je i ovo što je izgrađeno u gradskoj zoni djelo nakaradne urbanizacije u kojoj su možda prioritet bila sredstva od rente kao nadomjestak budžetu. Sama urbanizacija grada je ograničen resurs i buduća vlast treba da bude svjesna toga, ubrzano trošenje ovog resursa u prilog ide samo investitorima pogotovo kad je u pitanju gradska zona. Naravno da je struka ta koja mora dati konačan prijedlog.

Jedan komentar

  1. Danas je mnogim posjetiocima pala kašika u med! (D)

Komentariši