Srebrenik: Proučena zajednička ikrar dova

U nedjelju, 13.08.2017. godine  sa početkom podne-namaza povodom ispraćaja hadžija na obavljanje Hadža sa područja Medžlisa IZ-e Srebrenik, u centralnoj srebreničkoj džamiji proučena je zajednička Ikrar dova za 22 hadžije sa područja ovog Medžlisa.

Zajedničkoj Ikrar dovi koja je proučena pred odlazak na obavljanje svete islamske dužnosti prisustvovao je veliki broj vjernika. Mnogi su mogli uživati u prelijepom programu kojeg su izveli imami Medžlisa IZ-e Srebrenik. Na početku proučen je odlomak iz Kur'ana a potom prisutne je poselamio glavni imam srebreničkog Medžlisa Refik-ef. Hodžić, koji je bio u ulozi domaćina. On je u svom uvodnom obraćanju poželio dobrodošlicu prisutnima i zahvalio se na njihovom dolasku. Imami su proučili nekoliko ilahija i kasida o hadžu a potom vazu-nasihat je održao mr.sc Ahmed-ef. Hatunić, direktor Behram-begove medrese u Tuzli. Ovo je jedan od najljepših zijareta, zijareta sa najljepšim namjerama, između ostalog reako je Hatunić, ukazavši na važnost pete islamske dužnosti, doživljaja hadža, njegovim ljepotama.

Nakon halala hadžija i prisutnih džematlija, svečanost je završila učenjem Kur'ana i dovom koju je proučio  Osman-ef. Mujić.

Ove godine sveta mjesta Mekku i Medinu posjetit će 22 hadžije sa područja Medžlisa IZ-e Srebrenik: Mirsad Ahmetović, Adil i Đulzada Hasanović, Husejin Hogić, Jasmina Mustabašić, Hazim i Sadija Bašić, Devleta Mehmedović, Munevera Smajlović, Fatima Ahmić, Haris-ef. Ferizović, Jusuf-ef. i Hasija Mehuljić, Husejin i Derva Mehuljić, Ševal i Izeta Sinanović (dva brata i sestra sa bračnim parovima), Emir-ef. Brašnjić, Juničić Ahmed, Ibrić Fahrudin, Fazlić Rahima i Rukija Alić.

Na hadž putuje 5 bračnih parova, cijele porodice, i dva imama. Udruženje hadžija Medžlisa IZ-e Srebrenik je tim povodom uručio hedije za sve buduće hadžije te pozvao ih da budu njihovi članovi nakon povratka svojim kućama.

Molimo Allaha da hadžijama pomogne na putu prema svetim mjestima, sa željom da im put u goste Stvoritelju i Poslaniku Njegovu bude siguran a nagrada s njega onakva kakvu je Poslanik i obećao rekavši: “Za hadž nema druge nagrade osim dženet”. Molim Allaha da iz ove zemlje uvjek bude onih koji će se odazivati na ovaj poziv. Amin!

medzlisizsrebrenik.com

Pogledaj i ovo

SD BiH nastupa samostalno

KANTONALNA ORGANIZACIJA SDBiH SARAJEVO Sarajevo 05.08.2020. – Nakon najave da će Socijaldemokrate BiH na predstojećim …