Tvrđava Gradina Srebrenik

Sportin.ba: Švedski Hoffenheim u vlasništvu Bosanca

Reuf Jahic :)

Jahić je čovjek sa autoritetom u švedskom fudbalu, ali i predsjednik Angebcka u čijem su logu ucrtani ljiljani.

Klub je osnovao prije 8 godina, a krenuli su iz 9. ranga, odnosno najnižeg. Do sada krupnim koracima idu naprijed. U minulom prvenstvu bili su prvaci, te će uskoro krenuti u novu misiju, misiju nadvišenja, odnosno prelaska iz 5. u 4. diviziju.

Životna priča

Rođen je 3. jula 1967. godine u Jezinacu, kod Srebrenika, a osnovno i srednje školstvo, pohađao je u Srebreniku. Bolje sutra pronašao je u Švedskoj, gdje se počeo baviti nogometom. Istim se bavio 10 godina, a nastupao je za klubove iz Švedske, od 2. pa do 7. lige. Veći dio novca zarađenog od najpopularnije stvari na svijetu, dao je u humanitarne svrhe, koje su u ratnom razdoblju bile prijeko potrebne ovdašnjem stanovništvu.

Kako ste došli na ideju da osnujete nogometni klub, i sa kojim namjerama ?

- Primijetio sam da u Švedskoj ima veliki broj naših državljana koji se bave fudbalom. Nisu u zavidnom položaju, maltretiraju ih, te sam odlučio osnovati klub u svom gradu na čijem će logu biti zlatni ljiljani. Jednog dana želimo biti kao Hoffenheim u Njemačkoj. Za trenera sam doveo Ulfa Ottosona, legendu njihovog fudbala, rekao je na početku razgovora Reuf Jahić.

Za sve naše čitaoce koji eventualno nisu upućeni u švedski fudbal. Ulf Ottoson se smatra legendom tamošnjeg nogometa. U svojoj karijeri zabio je više od 200 golova, a svoje partije pružao je i na Otoku, u Engleskoj, nastupajući za Norwich City.

U gore navedenom, pomenuli smo kako je u minulom prvenstvu Švedske klub našeg sagovornika napredovao iz 6. u 5. rang. Ambicije za budućnost ostale su nepromijenjene.

- Želimo pobjeđivati iz utakmice u utakmicu. Imperativ nam je prelazak u 4. rang.

Uskoro pojačanja iz Federalne lige BiH

Trenutno u Angebachu igraj sedam Bosanaca i Hercegovaca. Od toga 6 njih igra u prvom timu. Na pitanje da li će i u budućnosti se oslanjati na igrače sa našeg tla, Jahić je rekao sljedeće :

- Naravno. Mogu vam reći kako u planu imam dovesti 2 igrača iz 1. Federalne lige BiH.

Dogovorio meč sa Švedima

U maju mjesecu, naši su reprezentativci bili gosti Švedima. Nažalost, poraženi smo sa 4:2. Ipak, to je za nas bila jedna od jačih provjera u 15-godišnjoj historiji. Najviše zasluga što se ta utakmica uopće odigrala, pripadaju Reufu.

- Meč sam dogovorio jer mi je Jasmin Baković dao ovlašćenje da pričam sa švedskim Savezom jer sam ja član istog i svi me znaju. Naročito nakon te misije moj rejting u Švedskoj je porastao.

Idemo u baraž

Reuf prati pomno dešavanja oko Zmajeva. Smatra kako možemo do Europskog prvenstva u Poljskoj i Ukrajini.

- Naše momke predvodi jako dobar selektor Safet Sušić. Zamjeram novinarima što ga kritikuju. Smatram kako možemo izboriti put do baraža, a iz njega uhvatiti voz sa Poljsku i Ukrajinu.

Napadač Elfsborga Denni Avdić, ime je koje uveliko poznato našoj javnosti. Njega poznaje Jahić a kako kaže ima sa njim namjeru razgovarati po pitanju državnog grba.

- Poznajem Avdića. Nevjerovatan je igrač. Igra za mladu reprezentaciju Švedske. Mislim kako po pitanju seniorskog opredjeljenja neće biti problema. Razgovarat ću sa njim. Moje srce kuca za BiH a imam autoritet u Švedskom fudbalu. Osim njega u švedskoj ima još par naših igrača koji su fantastični, ističe Jahić.

Čovjek velikog srca

Svaki put kada bi dolazio u posjetu rodnom zavičaju, Reuf je nosio pune ruke poklna. Ništa se neće promijeniti ni ovaj put, obzirom da će Reuf u zemlju za kojom kako kaže srce mu kuca dolazi krajem ovoga mjeseca.

- Dolazim sa vatrogasnom opremom za vatrogasce općine Srebrenik, te sa još mnogo poklona, ističe Reuf Jahić u završetku Sportin.ba

http://www.sportin.ba/vijesti.aspx?id=23353

Pogledaj i ovo

Samir Adanalic Trener OFK Gradina

Intervju sa trenerom OFK Gradine – Samir Adenalić radi na tome da OFK Gradina bude stabilan prvoligaš

Naš je cilj da budemo u gornjem dijelu tabele. Mi smo nakon 6 godina druge lige konačno u Prvoj ligi Federacije i ovdje su ozbiljne ekipe iz Federacije i OFK Gradina će pokušati da kroz ovu godinu afirmiše i mlađe igrače a i da postanemo stabilan prvoligaš.

NAŠA SUGRAĐANKA: Selma Omerović novi trener ŽNK Iskra Bugojno

Selma Omerović novi je treneri ženskog nogometnog kluba Iskre iz Bugojna. Ona je u prethodnoj sezoni …

Komentariši