Srebrenik.NET / Sport / Odbojka / Intervju – Kemal Bašić

Intervju – Kemal Bašić

          Nakon devet odigranih utakmica (dvije utakmice iz zimskog dijela), odbojkaši Gradine-Herceg polusezonu završavaju na prvom mjestu, sa devet pobjeda i sa samo jednim izgubljenim bodom. Pobjedom protiv Lukavca na domaćem terenu rezultatom 3:0 odbojkaši odlaze na zaslužan odmor.

        Povodom dobrih rezultata naših odbojkaša i završetka polusezone ragovarali smo i sa trenerom Kemalom Bašićem, koji je najzaslužniji za ostvarenje pozitivne atmosfere u ekipi, što je i jedan od bitnijih uslova za postizanje rezultata. Kemal je preuzeo ekipu prije početka sezone, odradio s njima pripremni dio i za kratko vrijeme je uspio napraviti nešto veliko od ovog kluba. Pitanja su se odnosila na samo njegovo preuzimanje kluba Gradina-Herceg, na to koliko je zadovoljan igračima i postignutim rezultatima, kao i pitanje Premir lige.

        Pred sami kraj igračke karijere poziv iz OK Gradina-Herceg na mjestu trenera za mene je predstavljao izazov koji nisam mogao odbiti. Poznavajući veliku većinu igrača iz kluba od ranije, respektujući njihov potencijal koji posjeduju, u korelaciji sa ličnim iskustvom i strasti prema odbojci bio sam mišljenja da bi ova saradnja mogla napraviti pomake u klubu. Moj akcenat u radu sa ovom ekipom bio je u njihovom odnosu prema radu, svijesti i psihologiji svakog igrača, što je predstavljalo i krucijalni problem. Imao sam priliku ranije, kroz višegodišnje iskustvo susresti se sa opravdanjima tipa rođendan, svadba, rodbina stigla i slično. Takve navike nema pravi igrač i to je bio eliminacioni test, ne za igrače nego za mene. Jednostavno, ja bih saradnju prekinuo ukoliko osjetim takav pristup igrača. Želio bih čestitati igračima na predanosti, što su izdržali sve moje “hirove” na treninzima. A sve to bez ikakve naknade. Vidite, to je uspjeh. Taj osjećaj pripadnosti grupi, cjelini. Na tome svaki dan radimo. Nismo jos poraz doživjeli, da vidimo kako reagiramo na takve stvari, odnosno da vidimo koliko smo zapravo veliki i jaki. Sve ovo pomenuto je glavni dio u našem projektu, psihologija igrača i ekipe. Uz žrtvovanje svakoga uspjeli smo imati veliku većinu igrača na treningu – svoj osvrt na dosadašnji rad i rezultate dao je trener Bašić.

          Na pitanje Premier liga necu dati neki odgovor, iza novogodišnjih praznika na sastanku sa Upravom kluba vidjet ćemo kakvi su planovi. Trenutno organizacijski klub je daleko još od jednog takvog iskušenja, ali vrijeme će pokazati. Kada Vam kazem da su troškovi utakmica na Premier ligi tri puta veći, da je potreban veći broj termina za treniranje, da na Premier ligi morate imati dva licencirana trenera itd., sve su to faktori koji utiču da li je klub spreman na taj izazov. Jos na kraju bih dodao samo da je poražavajuće da klub nema mlađe kategorije, sadašnji igrači imaju svoje životne puteve, nikad ne znate da li su sutra tu ili negdje drugo.

          Zahvaljujemo se i čestitamo treneru Bašiću i odbojkašima što svojim trudom i radom vraćaju ljepote odbojke u naš grad, i nadamo se da će tako biti i nadalje. Trener Bašić je u završnom dijelu razgovora dodao i da su prireme za drugi dio sezone planirane za 8.1. 2015 godine.