SERVISNE INFORMACIJE 26.05.2020. GODINE

OPŠTE INFORMACIJE

Stanje na cestama 26. 05. 2020. u 07 : 25 sati

Kiša je tokom noći i jutros padala u Bosni, dok je u Hercegovini pretežno suho. Na dionicama u višim planinskim predjelima upozoravamo na smanjenu vidljivost, zbog magle. Apelujemo na vozače da budu maksimalno oprezni, da drže odstojanje između vozila i da se pridržavaju mjera zaštite od koronavirusa.

Na magistralnom putu Srebrenik-Orašje obustavljen je saobraćaj kroz tunel Ormanica. Sva vozila iz pravca Tuzle i Srebrenika preusmjerena su obilaznicom u neposrednoj blizini tunela, dok su vozila iz pravca Orašja i Gradačca preusmjerena na alternativni pravac (raskrsnica Ormanica-raskrsnica Vučkovci-Srnice-Bukva-regionalni put (R-461) prema Srebreniku). Putnička vozila mogu koristiti i saobraćajnicu Srnice Donje-Špionica.

U toku su radovi na dionici M-4.2 Cazin-Skokovi, zbog čega je saobraćaj obustavljen. Za vrijeme obustave alternativni pravci su Velika Kladuša-Bužim-Otoka, Velika Kalduša-Ćoralići-Gata-Kamenica-Bihać i Cazin-Slatina-Mutin-Rajak.

U mjestu Vitalj (Kladanj-Tuzla) zbog klizišta saobraća se naizmjenično, uz postavljenu svjetlosnu signalizaciju (semafori).

Zbog sanacionih radova u tunelu Vinac (Jajce-Donji Vakuf), saobraćaj je obustavljen i preusmjeren na obilaznicu oko tunela.

Zbog radova na sanaciji mosta na dionici autoputa A-1 Visoko-Kakanj (kod mjesta Dobrinje), saobraća se dvosmjerno, suprotnom kolovoznom trakom.

Na magistralnom putu Zenica-Nemila (kroz tunel Vranduk) od 05 do 21 sati saobraća se dvosmjerno. Od 21 sati do 00:30 sati vozila se propuštaju naizmjenično, dok je od 00:30 do 05 sati saobraćaj kroz tunel obustavljen. Za vrijeme obustave vozila do 7,5 tona ukupne mase mogu koristiti obilaznicu kroz naselje Tetovo, a vozila iznad 7,5 tona alternativne pravce Doboj-Šićki Brod- Sarajevo i Žepče-Zavidovići-Olovo-Sarajevo.

Na regionalnom putu Crna Rijeka-Mrkonjić Grad (Bjelajce) zbog sanacionih radova svaki dan, osim nedjelje, saobraćaj je obustavljen u vremenu od 08 do 16 sati.

Izdvajamo i ostale dionice gdje je zbog sanacionih radova izmjenjen režim saobraćanja: Jelah-Doboj, Prozor-Jablanica, Sarajevo-Vogošća, Bugojno-Gornji Vakuf/Uskoplje i Sarajevo-Trnovo.

Na graničnim prelazima nema dužih zadržavanja.

Privremeno su zatvoreni svi granični prijelazi za pogranični saobraćaj između Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Srbija je otvorila granične prijelaze za putnički i robni saobraćaj bez neophodnog testa na koronavirus i dozvole komisije.

PROGNOZA VREMENA ZA GRADOVE BIH

U Bosni oblačno vrijeme sa kišom i pljuskovima. Jači pljuskovi i grmljavina se očekuju u sjevernim i sjeveroistočnim područjima. Ponegdje uz kišu i pojačan vjetar moguća je i pojava grada. U Hercegovi umjereno oblačno. U sjevernim područjima Hercegovine postoje uvjeti za pokoji pljusak i grmljavinu. Vjetar u Bosni umjeren, na momente i pojačan sjevernog smjera. U Hercegovini umjerena na momente jaka bura. Jutarnja temperatura zraka većinom između 5 i 11, na jugu zemlje do 14, a najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 13 i 18, na jugu zemlje do 22 stupnja.

AGROMETEOROLOŠKA PROGNOZA

period: 25.05.2020. – 31.05.2020. godine

Prema aktuelnim kartama prognostičkih modela, nakon mjestimično kišnog vikenda, do sredine naredne sedmice zadržaće se trend promjenljivih vremenskih prilika, uz povremenu kišu, ne suviše jakog intenziteta. U većem dijelu Hercegovine izgledno je stabilnije vrijeme, sa manjom vjerovatnoćom za padavine u odnosu na ostatak zemlje. Od četvrtka 28.05. uslijediće par dana sa sunčanim intervalima, potom narednog vikenda, ponovo je moguće kratkotrajno, prolazno pogoršanje vremena, uz povećanu naoblaku i slabije padavine. U sedmici pred nama neće biti značajnijih izmjena u temperaturnom režimu. Na početku, jutra malo svježija, sa minimalnim vrijednostima od 4 do 7 °C u unutrašnjosti, na jugu do 12 °C. Od srijede 27.05. postepeno će biti toplije i minimalne jutarnje temperature će krajem sedmice dostići između 7 i 10 °C u većem dijelu zemlje, u dolini Neretve i Posavini do 14 °C. Maksimalne dnevne pretežno između 16 i 20 °C, u Hercegovini do 24 °C, u dane narednog vikenda za koji °C više.Usljed prispjelih i prognoziranih padavina, stanje vlažnosti tla će se popraviti. Povremeno će dolaziti do prekida radova na otvorenom, izraženije u dijelu Bosne. Smjene kišnih i sunčanih perioda pogodovaće razvoju biljnih bolesti.

BIOMETEOROLOŠKA PROGNOZA

Opšta slika je relativno nepovoljna. Usljed tmurnog vremena praćenog padavinama, kod osjetljivih osoba moguće su reakcije u vidu glavobolje, promjene raspoloženja, nesanice. Pri tome će u unutrašnjosti biti osjetno svježije tokom jutra, zbog čega bi astmatičari i osobe sa kardiovaskularnim problemima trebali biti oprezniji. U Hercegovini stabilnije, uz povremeno jaču buru, što će remetiti ugođaj. Savjetujemo Vam da ne pretjerujete sa aktivnostima.

GRADAČAC:

Jutarnja temperatura zraka u 8:00 sati iznosila je 11°C. Tokom dana kiša sa maksimalnom dnevnom temperaturom zraka od 16°C.

Vatrogasna jedinica provela je posljednje dane mirno.

Policijska stanica evidentirala je 1 događaj pod ostalo.

Hitna služba zabilježila je ukupno 85 pacijenata, a 2 lica su upućena u UKC Tuzla.

BRČKO:

Vatrogasna jedinica provela je dan i noć mirno.

Policijska uprava evidentirala je 1 saobraćajnu nesreću i 2 krivična djela.

Urgentni centar je evidentirao 57 pacijenata a 1 lice je preminulo.

A.Osmičić

Powered by www.Srebrenik.net

Pogledaj i ovo

Ulice Srebrenika 2023

Prijedlog novih ulica u Srebreniku

Ulice u Srebreniku dobivaju imena. Od 01.11.2023. godine u toku je javna rasprava o nacrtu …

Servisne informacije za 12.10.2023.

PU SREBRENIK – protekla 24 sata na području Srebrenika bila su potpuno mirna, po pitanju krivičnih djelqa i narušavanja javnog reda i mira. Dogodila se jedna saobraćajnha nezgoda bez povrijeđenih lica. HITNA SLUŽBA – u Službi hitne medicinske pomoći Doma zdravlja Srebrenik obavljena su 62 pregleda. Jedan pacijent je prevezen u UKC Tuzla na dalje pretrage, ostali […]