Tvrđava Gradina Srebrenik

Sedam zakona vitkosti: Ne dozvolite da se kilogrami nagomilavaju

Borba sa kilogramima se ne završava kad dijetom dostignete željenu kilažu. Iskušenja tek slijede. A kako da ostanete vitke, za portal žena. blic savjete je dala nutricionista Slađana Milanović.

Vašim mukama nije kraj kad završite dijetu. Tek tad treba da budete naročito istrajni da biste održali teškom mukom stečenu vitkost. Ako ste dijetu držali pod kontrolom nutricioniste ili doktora, što vam preporučujemo, onda ponovno nakupljanje kilograma ne bi trebalo da vam predstavlja problem. Takvi režimi ishrane obično su izbalansirani. Međutim, ukoliko ste se podvrgli nekoj od onih poznatih dijeta, tipa kupus dijete, prijeti vam brzi povratak na staro, jer takve dijete podrazumjevaju konzumiranje samo jedne namirnice.

Držanje dijete i plana vježbanja već je samo po sebi veliki uspjeh. I same znate koliko je žena koje malo, malo pa započnu dijetu i nikad ne izdrže do kraja. Dakle, držite ishranu pod kontrolom i, isto tako, nastavite sa fizičkim aktivnostima kako biste održavali kakvu-takvu formu.

1. NASTAVITE SA VJEŽBANJEM
Iako ste vjerovatno razvili naviku vježbanja, posebno ako ste u tome bile redovne, postoji šansa da ste jedna od onih žena koje su jedva dočekale kraj dijete da prestanu sa vježbanjem. Ali to ne dolazi u obzir ako vam se sviđa vaša nova figura. Ne dižite ruke od vježbanja, šteta je kad ste već u kondiciji.

2. RAZBIJTE MONOTONIJU
Sad već možete da promjenite nešto u svom treningu. Sasvim je prirodno što vam je dosadilo, pa vam savjetujemo da razbijete monotoniju novim programima – plivajte, trčite, radite jogu, naučite skvoš ili, jednostavno, plešite. Osim što ćete činiti dobro dijelo za svoje tijelo, velike su šanse da upoznate nove ljude i da u tim poznanstvima pronađete motivaciju za održavanje težine.

3. MJERITE SE I DALJE
Ne mjerite se baš svaki dan, kao tokom dijete, ali zadržite tu naviku jednom sedmično. Tako ćete blagovremeno uočiti varijacije težine i moći ćete odmah nešto da preduzmete. Dobar trik je da imate par uskih pantalona, po kojima ćete primjetiti jeste li se nadebljali..

4. UVIJEK DORUČKUJTE
Ako ne doručkujete, to je kao da auto praznog rezervoara treba da vozi. Dakle, treba vam gorivo da dobro započnete dan. Hranljive materije pomoći će vam da u toku dana ne grickate svašta. Za doručak birajte zdravu hranu koja će vas zasititi – voće, zobenu kašu, jaja, mliječne proizvode, musli, kornflejks.

5. PAZITE NA PORCIJE
Sigurno ste jedva dočekali da se opustite i najedete. U redu je da pojedete poneki slatkiš s vremena na vrijeme, ali ne pretjerujte. Ne nastavljajte da jedete kad osjetite da ste siti. Jedite sporije, tako će vaš mozak imati vremena da shvati da ste siti, a to je čak i prije nego što toga postanete svjesni.

6. NE TREBA DA PREGLADNITE
Jedite čim ogladnite. Ne čekajte, jer su tako veće šanse da ćete se prejesti. Ključ uspjeha je da naučite da kontrolišete glad. Pazite šta jedete, vaš metabolizam će patiti ako ga nakon perioda laganih namirnica opteretite teškom hranom.

7. RAZNOVRSNO SE HRANITE
Više ne morate strogo da se držite propisanih namirnica, uvedite i po neki “grijeh”. Ali ne odustajte od zdrave hrane.

(24sata.info)

Pogledaj i ovo

Par kreci stan

Pohvalite muža – savjeti

Krečenje stana može biti zahtjevan i iscrpljujući posao, ali je ujedno i prilika da se …

Lopovi preko Facebooka znaju kad niste kod kuće

Prije nego objavite na Facebooku da ste na godišnjem ili da ste odsutni nekoliko dana, …

Komentariši