Saznajte koji su prvi simptomi trudnoće

Izostanak menstruacije nije nužno povezan sa trudnoćom, ali trudnoća je svakako povezana sa izostankom menstrualnog ciklusa. Naime, ukoliko imate neredovan menstrualni ciklus i ukoliko ste zabrinuti, opterećeni nečim ili bolesni – izostanak menstruacije ne mora značiti da ste trudni. Međutim, ukoliko menstruacija izostane, a postoji mogućnost trudnoće, onda je najbolje da uradite test.

Iako se upotrebljava termin jutarnje mučinine, one se ipak mogu javiti u bilo koje doba dana. Jutarnje mučnine su jedan od prvih znakova trudnoće i javljaju se samo nekoliko sedmica nakon začeća. Nagon za povraćanjem je rezultat hormonalnih promjena u tijelu i uglavnom traje prvih 14 sedmica trudnoće. U tom razdoblju trudnice uglavnom osjećati odbojnost prema jakoj i zaprženoj hrani.

Inače, mučnine možete lakše preboljeti konzumirajući krekere, umirujući čaj, i jedući češće, ali manju količinu hrane.

Bolne i otečene grudi su također prvi znaci trudnoće. Naime, dojke postaju osjetljive i bolne na dodir, a ponekad imate osjećaj kao da vas svrbe. Također, tokom trudnoće grudi postaju sve punije i teže, a bradavice se povećavaju i koža oko njih potamni.

Prvih sedmica trudnoće može doći i do manjeg krvarenja, često propraćenog grčevima sličnim onim menstrualnim. Takvi simptomi se uglavnom javljaju 10 do 14 dana nakon začeća. Međutim, morate biti veoma oprezni, s obzirom da krvarenje nekada može biti i znak pobačaja tako da je najbolje da se posavjetujete s vašim ljekarom.

Među prvim simptomima trudnoće je i učestalo mokrenje, pogotovo tokom noći. Kod nekih žena se nakon začeća mijenja i miris mokraće.

Na trudnoću upozorava i zatvor jer se zbog hormonskih promjena hrana sporije probavlja. U takvim situacijama savjetuje se unošenje što više tečnosti u organizam i tjelovježba. Svakako je najbolje da se o tome posavjetujete s vašim ljekarom.

Jedan od prvih znakova trudnoće je i česta glavobolja koja se uglavnom javlja u šestoj sedmici trudnoće usljed hormonalnih promjena. Također, vrlo rano nakon začeća žene počinju naglo mijenjati raspoloženja i zbog toga im je potrebno potpuno razumijevanje bližnjih i njihova potpora.

Nesanica i umor su također znaci koji upozoravaju na trudnoću. Savjetuje se da trudnice što više odmaraju tokom dana kako bi mogle imati normalan san.

Rani znak trudnoće je i bol u leđima koji je uzrokovan umorom, lošom pozicijom tijela tokom sna, ali i zbog toga pomijeranja centra za ravnotežu.

Neke žene tokom trudnoće osjećaju i blagu vrtoglavicu i nesvjesticu, a to se dešava zbog promjena krvnog pritiska i novoa šećera u krvi.

Napominjemo, moguće je da prvih sedmica trudnoće nemate niti jedan od navedenih simptoma ili da ih osjetite u blagom, gotovo neprimjetnom obliku. Inače, svi simptomi su mnogo više izraženiji u prvoj nego u narednim trudnoćama.

Pogledaj i ovo

Lopovi preko Facebooka znaju kad niste kod kuće

Prije nego objavite na Facebooku da ste na godišnjem ili da ste odsutni nekoliko dana, …

Ovu pjesmu je Sinan Sakić otpjevao jednom i NIKADA VIŠE, a razlog je PRETUŽAN (VIDEO)

Vjerovali ili ne, Sinan Sakić je ovu pjesmu otpjevao samo dok ju je snimao u …

Komentariši