Sanacija pješačkog mosta na Spreči i puta Smoluća – Šikulje

Jučer je općinski načelnik Edin Delić u PIU Šumarstva i Poljoprivrede u Sarajevu potpisao dva Ugovora koji se odnose na radove na sanaciji lokalne infrastrukture. Riječ je o radovima na sanaciji pješačkog mosta na rijeci Spreči u MZ Bokavići, popularnoj „Sajli“, te sanaciji klizišta na putnoj komunikaciji Smoluća – Šikulje.
Ukupna vrijednost navedenih radova je 254.391,41 KM, s tim što je za pješački most predviđeno 187.083,65 KM, dok je ukupan iznos za putnu komunikaciju 67.307,76 KM.
„Potpisali smo dva projekta, projekat koji je najznačajniji, emotivno bitan za naše građane je rekontsrukcija – ponovna izgradnja mosta između Bokavića i Modraca na rijeci Spreči, to je naša poznata „Sajla“, drugi projekat je ne manje važan, to je rekonstrukcija puta prema Smolućoj, prema Šikuljama.

U oba slučaja radi se o važnim projektima, o značajnim sredstvima koja su uložena u ovo, sredstva će se implementirati preko Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva. Izvršena je selekcija dva respektabilna izvođača, jedan je „Tehnograd“ d.o.o.iz Tuzle, drugi „Geo – put“ d.o.o. iz Maglaja.
Očekujemo u naredne dvije sedmice da se izvrše administrativne pripreme, rok za izvršenje poslova je 60 dana, tako da bismo već krajem ljeta mogli imati obnovljenu trasu i izgrađen most. Ovo su jako dobre vijesti, Ovom prilikom se zahvaljujem i Federalnom ministarstvu i svima koji su učestvovali. Ovo je projekat koji je započeo ranije, nije sve krenulo od kako sam ja na ovoj poziciji, ali imali smo sreću da to brzo privedemo kraju, kazao je načelnik Delić.
„Zadovoljstvo mi je da smo danas potpisali dva ugovora za projekte koji će se implementirati na području Općine Lukavac. Odlukom Vlade Federacije je Općini Lukavac za sanaciju šteta od poplava za popravak lokalne infrastrukture, dodijeljeno 1,4 mil, KM. To su sredstva Vlade Federacije, a finansiraju se iz kreditne linije Svjetske banke. Mi smo do danas na području općine Lukavac finansirali 21 projekat u vrijednosti oko milion maraka, pored ovih 230 hiljada KM, preostalo je još 150 hiljada KM, a Općina Lukavac je predložila još tri projekta koja su od strane Upravnog odbora razmatrana i načelno su prihvaćena. U narednom periodu izvršit će se provjera da li su ti prijedlozi projekata u skladu sa kriterijumima o prihvatljivosti za finansiranje, nakon čega slijedi faza implementacije. Samim ovim činom, potpisivanjem Ugovora, očekujem da ćemo za 10-15 dana stvoriti preduvjete za početak izvođenja radova. Izvođači radova su dužni od dana potpisivanja dostaviti određenu dokumentaciju, kada ispune te uvjete, na području Općine Lukavac, bit će održan tehnički sastanak, gdje će izvođači zvanično biti uvedeni u posao“, kazao je direktor PIU Šumarstva i Poljoprivrede Alojz Dunđer.
Lukavac.ba Srebrenik.NETwork

Pogledaj i ovo

Gromeks - Teravija 2 - Zgrada Srebrenik

Kako ne dobiti stan u Srebreniku – Intervju

O problemima sa vlasništvom nad stanovima nakon stečaja firme Gromeks pisali smo prije godinu i …

Ulice Srebrenika 2023

Prijedlog novih ulica u Srebreniku

Ulice u Srebreniku dobivaju imena. Od 01.11.2023. godine u toku je javna rasprava o nacrtu …