Samo za prvih sedam mjeseci ove godine: Prihod od putarina 27 miliona KM

Prihodi ostvareni od naplate cestarina u FBiH ove godine će zasigurno biti veći u odnosu na prethodnu
Različiti troškovi

Kako su nam kazali iz JP „Autoceste FBiH“, u 2021. godini ostvareni su prihodi u iznosu od 44.712.090,26 KM, s uključenim PDV-om.

Kada je riječ o prihodima ostvarenim za prvih sedam mjeseci ove godine, oni iznose 27.723.797,60 KM i već je jasno da bi 2022. mogla nadmašiti prošlu godinu.

Ekonomski analitičar Faruk Hadžić kaže za „Avaz“ da cestarine koje se naplaćuju na naplatnim kućicama ulaze u redovni prihod kompanija koje se bave pružanjem usluga na autocestama te da ga, u skladu s tim, raspoređuju za finansiranje različitih troškova.

Međutim, navodi Hadžić, zahvaljujući prihodima od drugih putarina, taj trošak bi bh. građanima mogao biti simboličan na godišnjem nivou kupovinom vinjeta.

– “Autoceste FBiH”, ali i “Autoceste RS”, dobivaju značajan iznos finansijskih sredstava po osnovu drugih putarina na gorivo. Taj novac je posljednjih godina ulazio u njihove prihode i, barem za sada, prema finansijskim izvještajima, nije u tolikoj mjeri trošen, što u principu ostavlja jednu mogućnost da “Autoceste FBiH” i “Autoceste RS” mogu ukinuti naplatu plaćanja cestarina na naplatnim kućicama i da to ni u kojem slučaju neće ugroziti njihovo finansijsko poslovanje – smatra Hadžić.

Izdavanje vinjeta

Preduzeća bi i dalje imala velike prihode, čime praktički mogu građanima u BiH pružiti uslugu besplatne vožnje autocestama.

– Ako se već želi na neki simboličan način riješiti to pitanje, da se kaže, evo, ok, plaćate nešto, postoji mogućnost da se građanima u BiH prilikom registracije naplati neka simbolična vinjeta od 10 ili 20 KM godišnje i da na taj način stanovnici u BiH imaju skoro besplatno korištenje autocesta – kaže Hadžić.

Strani državljani

Hadžić dodaje kako bi se vinjete mogle prodavati na graničnim prijelazima za strane državljane, čime bi “Autoceste FBiH” i “Autoceste RS” došle do dodatnih prihoda.

AVAZ

Objava Samo za prvih sedam mjeseci ove godine: Prihod od putarina 27 miliona KM pojavila se prvi puta na Radio Srebrenik.

Powered by WPeMatico

Pogledaj i ovo

Glas na izborima od 50 do 200 KM, zastrašivanja i prijetnje gubitkom posla

Nastavljena je praksa trgovine biračkim odborima. Zabilježeni su i brojni navodi o kupovini glasova Koalicija …

Stipendije od 1.000 i 1.500 KM: Vlada TK nagradila najbolje učenike i studente

Ugovore o dodjeli ukupno 99 stipendija nadarenim učenicima osnovnih škola i studentima sa područja Tuzlanskog …