Rezultati lokalnih izbora u Srebreniku – gradonačelnik je ostao isti, kao i problemi koje imamo u Srebreniku

Lokalni izbori 2020 – rezultati 17.11.2020

Na osnovu prebrojenih 95% glasova sa lokalnih izbora za Srebrenik (17.11.2020 10h) već možemo vidjeti kakav će biti sastav Gradskog vijeća.

Stranka demokratske akcije će imati 10 vijećnika (9 sa liste za Gradsko vijeće i jedan iz nacionalne manjine). Kandidat Stranke demokratske akcije, gosp. Ibrahim Zukić nije dobio povjerenje građana. Iz rezultat je evidentno da su glasači SDA ostali dobrim dijelom uz SDA i glasali za vijećnike ali gosp. Zukića nisu vidjeli kao kompetentnog kandidata za mjesto gradonačelnika.

Šteta što je gosp. Zukić na svom fb profilu objavio, citiram:
“Posebno mi je drago što živimo u sretnom gradu i da smo svi zadovoljni.” Gosp. Zukić bi trebao da se okrene kadrovskoj politici unutar stranke i nađe prave ljude koji će raditi u korist iste ili da prepusti posao unutar stranke drugima, rezultati izbora govore u korist ove teze.

U vijeće će najvjerovatnije ući čak 8 vijećnika sa liste pokreta Zajedno za bolji Srebrenik, što je i za njih same veliko iznenađenje. Sa ovim brojem nisu računali. Sada je red da se organizuju i iz pokreta prerastu u lokalnu stranku koja će nešto uraditi na nivou Srebrenika. Da li će se utopiti i biti dio stranke “Narod i pravda”, kao što se priča po čaršiji, je pitanje na koje će nam dati prvi u ovom pokretu.

Naime, iako je nastupao kao nezavisni kandidat, osnivač ovog pokreta gosp. Nihad Omerović je ostao gradonačelnikom Srebrenika u sljedeće 4 godine.

Čestitam na osvojenom mjestu gradonačelnika, nadam se, kao i većina onih koji su dali glas gosp. Omeroviću, da će raditi kao što je radio zadnjih mjeseci na otklanjanju problema koji su evidentni na svakom koraku u Srebreniku.

Ima tu lista problema koji su navedeni i u člancima na Srebrenik.NET i pisati ćemo o progresu i po tim pitanjima ovdje.

Nihad Omerović je izjavio ” Neizmjerna zahvalnost građanima Srebrenika jer su mislili razumom i birali srcem. ” – samo da dodam, zapamtite narod bira razumom ne samo srcem i mjeriti će vas rezultatima koje ostvarite u sljedeće 4 godine.


Pozitivno iznenađenje ovaj puta su kandidati iz NBL-a, njih će biti 3 vijećnika u Gradskom vijeću. Sa kojom većinom će raditi je pitanje o kojemu se diskutuje, sve će zavisiti od ponude koje će dobiti od strane gradonačelnika i njegovih pristalica ili Stranke demokratske akcije.

Nažalost, kroz diobu socijalističke ideje u dvije partije i ova grupa glasača je podijelila svoje glasove na SDP i SD, tako da imamo najvjerovatnije po dva vijećnika iz ove dvije partije. Svog kandidata za gradonačelnika nisu podržali ni jedni ni drugi. Gosp. Alma Muratović je osvojila daleko manji dio glasova nego što se očekivalo zato što je većina glasača baze svoj glas dala gosp. Nihadu Omeroviću.

Sunce nije zasjalo u Srebreniku za PDA. I PDA je u Srebreniku osvojila mjesto od najvjerovatnije dva gradska vijećnika i biti će jedna od stranaka kojoj će biti preferencija da koalira sa SDA ili sa pokretom “Zajedno za bolji Srebrenik”, zavisno od ličnih interesa onih koji stoje iza ovih gradskih vijećnika.

Ostale stranke sa jednim vijećnikom su Stranka za Bosnu i Hercegovinu i LDS, koje su prešle prag od 3% i koje će sa SDA opet ići u neoficijelnu koaliciju.… nastaviti će se …

Pogledaj i ovo

Obavještenje o planiranim zastojima (petak i subota)

Dana 27.02.2021. godine (subota) na području: 1. Grada Srebrenika u naseljima: Lipje, Cage, Duboki Potok Škola, Grabovci, Rapatnica, Uroža, Behrami, Šahmeri, Seona, Dedići, Padališta, Donji Moranjci i Drenik u vremenum od 09:00 do 15:00

Poziv građanima za učešće u javnim raspravama

Prva javna rasprava će se održati danas u MP Podorašje sa početkom od 17 sati …