Reakcije / Žrtve genocida o hapšenju Dudakovića: Ovo je Dodikov nalog

Na hapšenje generala Armije Republike Bosne i Hercegovine Atifa Dudaković reagirali su iz Udruženja žrtava i svjedoka genocida i Pokreta “Majke enklave Srebrenice i Žepe”.

Saopćenje prenosimo u cjelosti:

“Tužilaštvo BiH, po nalogu Milorada Dodika, od 2008. godine u kontinuitetu poduzima radnje s ciljem promjene karaktera rata u Bosni i Hercegovini i relativizira uloga strana u sukobu.

Tužilaštvo sada uz pomoć v.d. glave tužiteljice Gordane Tadić i rukovodioca Odjela za ratne zločine Izeta Odobašića bez pogovora sprovodi politiku skovanu u kancelarijama Republike Srpske, a koja ima za cilj da procesuira cjelokupno rukovodstvo Armije RBiH.

Epilog takvog rada je hapšenje generala Armije Republike Bosne i Hercegovine Atifa Dudakovića.

Da su postojale i najmanje indicije o počinjenju ratnog zločina od strane Atifa Dudakovića, general bi bio procesuiran od strane Haškog tribunala. Umjesto da Tužilaštvo krene sa procesuiranjem lica sa A liste, najdogovornijih lica za počinjenje ratnih zločina, bave se podizanjem izmišljenih optužnica, kako bi udovoljili naredbama koje dolaze iz kabineta predsjednika RS.

Hamdija Abdić Tigar: Poraženi smo nakon rata, ovo odgovara političkim moćnicima

Umjesto hapšenja stvarnih ratnih zločinaca, od kojih se neki nalaze na najodgovornijim funkcijama u BiH, Gordana Tadić i Izet Odobašić krenuli su sa sprovođenjem revidirane Strategije za procesuiranje ratnih zločina koja očito ima za cilj prekrajanje istine o ratu u BiH.

Podsjećamo da smo na ovakve radnje upozoravali sve nadležne institucije.

Kroz aktivno praćenje rada Tužilaštva i VSTV-a ustanovili smo da koordinirano rade na obesmišljavanju uloge Odjela i Tužilaštva BiH.

Po uputstvima Beograda, uz nalog RS-a, strukture Tužilaštva BiH usmjerile su svoje snage da borbu za opstanak civilnog stavništva izjednače sa ratnim zločinom.

Upozoravamo Tužilaštvo da krene sa podizanjem optužnica protiv lica odgovornih za ubistva nekoliko hiljada civila u Srebrenici, Vlasenici, Zvorniku, Višegradu, Prijedoru, Ključu i drugim mjestima u kojima je zaistapočinjen ratni zločin. Neka pokažu minimum integriteta i autonomije u svom radu. Neka ne čekaju zeleno svjetlo iz Banja Luke kako bi se usudili raditi svoj posao”, reakcija je iz Udruženjažrtava i svjedoka genocida i Pokreta Majke enklave Srebrenice i Žepe.

Pogledaj i ovo

JU BKC u Tuzli ovih dana obilježava godišnjicu smrti književnika i vajara Nedžada Ibrišimovića

Sama činjenica da je BKC odlučio ovu godišnjicu obilježiti i pozorišnom predstavom u vlastitoj produkciji, …

Online muzej mobilnih telefona – pogled na razvoj „uređaja bez koga se ne može“

Novi online muzej posvećen historiji mobilnog telefona trebalo bi da se pojavi u novembru i …