Iza bosanskohercegovačkog književnika Ibrahima Kajana je impozantnih 59 godina književnog rada. U bogatoj karijeri prošao je put ispunjen brojnim ostvarenjima u profesionalnoj sferi, od lektora, bibliotekara, urednika časopisa „Behar“, predsjednika „Preporoda“ u Hrvatskoj, pa sve do obnašanja funkcije dekana Fakulteta humanističkih nauka Univerziteta “Džemal Bijedić” u Mostaru.   Među gotovo 30 objavljenih književnih djela poseban […]

Promocija knjige i predavanje „KATARINA KRALJICA BOSANSKA “ autora Ibrahima Kajana

Promocija knjige i predavanje „KATARINA KRALJICA BOSANSKA “ autora Ibrahima Kajana

Iza bosanskohercegovačkog književnika Ibrahima Kajana je impozantnih 59 godina književnog rada. U bogatoj karijeri prošao je put ispunjen brojnim ostvarenjima u profesionalnoj sferi, od lektora, bibliotekara, urednika časopisa „Behar“, predsjednika „Preporoda“ u Hrvatskoj, pa sve do obnašanja funkcije dekana Fakulteta humanističkih nauka Univerziteta “Džemal Bijedić” u Mostaru.
 
Među gotovo 30 objavljenih književnih djela poseban interes čitalačke publike već godinama budi roman „Katarina kraljica bosanska“ koji je doživio i svoje novo izdanje.
Priča je zasnovana na historijskim činjenicama koje su društveno, vojno i politički obilježile drugu polovinu XV vijeka u Bosni, a oslikavaju dramatičnu sliku kraja Katarine Kosača, bosanske kraljice. U svakoj rečenici oslikava se tragični unutarnji život, od mladenačke i nedoživljene ljubavi, dogovorenoga braka sa Stjepanom Tomašem Kotromanićem, prelaska djece na islam, te na kraju do pritiska Rima i inkvizicije da oporučno Bosnu ostavi Vatikanu u nasljeđe. Bosanska kraljica Katarina umire prevarena i otrovana.
Promociju i kratko prigodno predavanje o posljednjoj bosanskoj kraljici, Ibrahim Kajan će održati u Foajeu Centra za kulturu Lukavac, u ponedjeljak, 7. augusta sa početkom u 18:00 sati, uz besplatan ulaz za sve posjetitelje.

Powered by WPeMatico

https://lukavacki.ba/promocija-knjige-i-predavanje-katarina-kraljica-bosanska-autora-ibrahima-kajana/ 08.08.2023

Pogledaj i ovo

Gromeks - Teravija 2 - Zgrada Srebrenik

Kako ne dobiti stan u Srebreniku – Intervju

O problemima sa vlasništvom nad stanovima nakon stečaja firme Gromeks pisali smo prije godinu i …

Ulice Srebrenika 2023

Prijedlog novih ulica u Srebreniku

Ulice u Srebreniku dobivaju imena. Od 01.11.2023. godine u toku je javna rasprava o nacrtu …