Projekat povećanja energijske efikasnosti u objektu JU “SRC” Srebrenik

U okviru projekta LIR – Lokalni integrisani razvoj, kojeg finansira EU, a provodi UNDP, Općina Srebrenik implementira Projekat povećanja energijske efikasnosti u objektu JU SRC Srebrenik. Ovaj projekat se provodi u dvije faze. Ukupno će biti utrošeno oko 250.000 KM. Završetkom ovog projekta poboljšati će se uslovi korištenja objekta sportske dvorane za učenike, profesore, sportske kolektive koji treniraju i takmiče se u dvoranskim sportovima, te za sve posjetioce sportskih dešavanja, a ujedno će se ostvariti značajne uštede u potrošnji energije.

-” U prvoj fazi navedeni objekat je priključen na sistem daljinskog grijanja, te je na taj način zaustavljeno dalje zagađenje zraka sagorijevanjem uglja u kotlovnici koja je zagrijavala ovu javnu ustanovu. Sportska dvorana u Srebreniku će se nadalje zagrijavati energijom dobivenom iz obnovljivih izvora, tj. biomase.

Nakon toga su ugrađeni novi prozori, izvršena termoizolacija krova, te postavljeni solarni paneli za zagrijavanje vode za svakodnevnu potrošnju. Ukupna vrijednost radova prve faze je iznosila oko 120.000 KM, od čega je Općina finansirala priključenje na gradsku toplanu, a UNDP, odnosno EU provođenje preostalih mjera u ukupnom iznosu oko 90.000 KM”, navodi načelnik općine Srebrenik Nihad Omerović. Trenutno se provodi posljednja aktivnost koja obuhvata utopljavanje vanjskih zidova sportske dvorane postavljanjem sendvič panela debljine 10cm.

Ukupna vrijednost ovih radova je oko 125.000 KM. Realizaciju posljednje faze pored Općine Srebrenik koja je izdvojila 51.000 KM, UNDP-a koji je obezbijedio 40.000 KM, pomoglo je i Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okoliša Tuzlanskog kantona obezbjeđenjem dodatnih 40.000 KM. Pored ovih konkretnih aktivnosti u okviru istog projekta UG “Eko Seona Ratiš” će u osnovnim školama implementirati nekoliko aktivnosti na promociji važnosti energijske efikasnosti kako u javnim tako i u privatnim objektima.

Pogledaj i ovo

Uređen školski poligon u MZ Orahovica

U proteklim danima, u MZ Orahovica uređen je školski poligon. Vrijednost projekta je cca 15.000,00 …