Tvrđava Gradina Srebrenik

Proizvode piće od kravljeg urina

Jedna indijska kompanija razvila je piće pod imenom Gau Jal ili u prijevodu “kravlja voda”, te očekuje da bi napitak mogao postati zdravija zamjena za popularnu koka-kolu ili pepsi. Hindusi vjeruju da je krava sveta životinja zbog mlijeka, koje je mnogima glavni izvor prehrane, a također u hrani konzumiraju urin i fekalije zbog njihovih, kako tvrde, ljekovitih svojstava.

U nekim indijskim državama, kravlji izmet i urin regularno se prodaju u trgovinama, dok tamošnje kompanije, koje proizvode ljekovite preparate bazirane na počelima ajurvede, tvrde da urin liječi bolesti od komplikacija s jetrom, pa do dijabetesa i raka. Također se smatra kako kravlji urin posjeduje dezinfekcijska svojstva dok se izmet u mnogim indijskim selima koristi kao antiseptik.

Kompanija RSS koja proizvodi bezalkoholno piće bazirano na kravljem urinu, namjerava promovirati njena ljekovita svojstva na širem tržištu.- Smatramo da posjeduje velike potencijale u liječenju različitih bolesti. Piće je trenutno poslano na testiranje u laboratorij, uvjereni smo kako će nalazi potvrditi naša očekivanja – kaže direktor kompanije Om Prakaš (Prakash).

On očekuje da će to biti prava revolucija.

– Kravlji urin kao vrlo efikasan lijek svakim je danom sve više prihvaćen, a sada kada bude dostupan u obliku ukusnog osvježavajućeg napitka, potražnja za ovim lijekom sigurno će porasti. Dokazat će i opravdati ključnu ulogu koju krava ima u indijskoj kulturi – dodaje Prakaš.

Pogledaj i ovo

Medija Server Jellyfin

Jellyfin: Šta je, kako instalirati i koristiti

Što je Jellyfin? Jellyfin je besplatna, open-source alternativa popularnim medijskim serverima kao što su Plex …

Knjige - naši dani

Rječnik lokalnih izraza Srebrenika

Izvor: [Rječnik lokalnih izraza Srebrenika](https://www.srebrenik.net/rjecnik/) Stare riječi i izrazi iz Srebrenika i okoline predstavljaju pravi …

Komentariši