Toplifikacija Srebrenika
Toplifikacija Srebrenika

Prije izbora idu izborna obećanja – ko šta radi ovih dana

U ovom predizbornom mjesecu da napravimo mali presjek šta se radilo i radi u našoj maloj čaršiji na promociji kandidata prije nego što čitav Grad i okolna naselja oblijepe plakatama kandidata.

Gradonačelnik Srebrenika na sastanku u Dedićima


Prvo da krenemo od Gradonačelnika našeg Grada. Nihad Omerović je definitivno najviše zastupljen u vijestima na lokalnim radio stanicama i portalima u zadnjih par sedmica. U većini naselja na području naše općine održao je radne sastanke i spojio iste sa akcijama da se popravi infrastruktura u tim naseljima.

Na oficijelnom profilu na fejsbuku možete pratiti njegove redovne izvještaje gdje je bio i šta se radi : https://www.facebook.com/OmerovicNihad bez puno detalja.


Uglavnom su ti izvještaji: “Obavijestili smo građane mjesta ABC šta je realizovano na poboljšanju putne infrastrukture i koje projekte planiramo.”


Mislim da je šteta što na ovim kratkim izvještajima nije i napisano konkretno koji su projekti planirani po naselju, pa da imamo to i za ubuduće, da vidimo da li će biti rađeni ti projekti ili će čekati opet neke nove izbore.

Rad na infrastrukturi u naseljima oko Srebrenika je za svaku pohvalu. Na šta se čekalo ovih zadnjih 6 godina je pitanje koje treba uputiti i Gradonačelniku i sljedećem kandidatu.

Naime, prvi čovjek SDA u Srebreniku Ibrahim Zukić i dalje pravi samo selfije sa novim članovima SDA i objavi gdje je imao neki od radnih sastanaka sa lokalnim odborima SDA.

Na oficijelnom profilu na fejsbuku možete pratiti njegove redovne selfije i i vidjeti ko su novi članovi SDA : https://www.facebook.com/zukicibrahim

Nažalost većeg habera od strane SDA ili direktno od gosp. Zukića, osim ovih objava, nema na profilu. Tu ovaj tim koji uređuje profil bi trebao da poradi na svojoj strategiji promocije i pogleda kako se to radi kod aktuelnog Gradonačelnika.

Na radnom sastanku SDA u Lipju i Cagama, kandidat za gradonačelnika Ibrahim ZukićNa direktan upit o par pitanja koja su bitna za budućnost Srebrenika nismo nažalost dobili zadovoljavajuće odgovore od strane gosp. Zukića. Uglavnom se na tim sastancima sa lokalnim odborima priča o dosadašnjem radu aktuelne gradske vlasti i šta nije urađeno, o sopstvenoj viziji razvoja općine nije trošio puno riječi.

Ipak na pitanja o koncesiji za “Orlovu klisuru” je odgovorio i interesantno je bilo saznati da SDA ne podržava koncesiju za “Orlovu klisuru”. Na pitanja o razvoju infrastrukture dobio sam odgovor da aktivno razmišlja o stvaranju novog javnog preduzeća za održavanje cesta na području Srebrenika i uglavnom pravdanje da i nije oficijelno počela kampanja da bi se šta više reklo. Šteta.

SDP Srebrenik je objavio svoje kandidate za gradsko Vijeće i gosp. Alma Muratović redovno informiše o sastancima SDP-a na lokalnom i kantonalnom nivou gdje traži aktivnu podršku.

Na oficijelnom profilu na fejsbuku možete pratiti SDP Srebrenika objave:
https://www.facebook.com/oosdpsrebrenik

Sastanak Foruma žena SDP BiH GO Srebrenik 08.10.2020 u Srebreniku u znaku podrške
gosp. Almi Muratović SDP


Ostali kandidati za gradonačelnika nisu nešto pretjerano aktivni ni na nivou stranke/pokreta niti na nivou lične promocije. Jesu li se to već predali i čekaju ko će od ova tri kandidata da dobije utrku ili šta drugo čekaju nije mi jasno.

A šta je sa kandidatima za gradsko Vijeće ?

Kandidati za gradsko Vijeće u većini slučajeva još nisu počeli aktivno da lobiraju za sebe i svoje mjesto u gradskom Vijeću. Ako nešto i imaju da kažu to je uglavnom u obliku pozitivnog komentara na neku od vijesti stranke ili vijesti od strane kandidata za gradonačelnika Srebrenika kojega oni podržavaju na njihovim fejsbuk profilima. Naravno da im i denunciranje nije strano te ćete vidjeti i takve komentare ispod objava drugih kandidata ili u raspravama koje se vode u raznim grupama.

U osnovi, komentari na fejsbuk obavijestima su postali već dosta oštriji kako se približavamo početku oficijelne kampanje. Pojedinci traže i najmanji znak da bi nas ili vas smjestili u ovu ili onu političku opciju i da li ćete glasati ili nećete glasati za njihovog ili onog drugog, trećeg, petog kandidata.

Ja, i ? 🙂

I to je sve za sada. Biti će veoma interesantan ovaj lokalni izborni proces.

U međuvremenu preporučujem par intervjua sa kandidatima iz različitih političkih opcija, koji su objavljeni na www.srebrenik.net.


… nastavlja se …

Pogledaj i ovo

Gromeks - Teravija 2 - Zgrada Srebrenik

Kako ne dobiti stan u Srebreniku – Intervju

O problemima sa vlasništvom nad stanovima nakon stečaja firme Gromeks pisali smo prije godinu i …

Ulice Srebrenika 2023

Prijedlog novih ulica u Srebreniku

Ulice u Srebreniku dobivaju imena. Od 01.11.2023. godine u toku je javna rasprava o nacrtu …